Šéf GE: Silicon Valley bude v kyberprostoru

Mění standard. Nový typ univerzálního kabelu HDBaseT kromě dat přenáší také elektrický proud

Mění standard. Nový typ univerzálního kabelu HDBaseT kromě dat přenáší také elektrický proud Zdroj: turbophoto.com

Začínající firmy v zemích jako Česko nebo Polsko se potýkají s omezeným přístupem k financování prostřednictvím venture kapitálových fondů, přesto se před nimi otevírají nové možnosti. „Přístup ke kapitálu se stává možným díky internetu, což je totálně nový koncept,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 šéf společnosti General Electric pro střední Evropu Leslaw Kuzaj.

Podnikatelé, kteří chtějí založit nový inovativní byznys, tak nebudou muset se svými prezentacemi putovat za venture kapitalisty nebo byznysovými anděly z řad bohatých jednotlivců třeba až do Kalifornie. Mohou na sebe upozornit díky různým akcím a globálním soutěžím, které se přemisťují právě na internet.

„Místo Silicon Valley tu bude kyberprostor,“ uvádí Kuzaj. Právě obří nadnárodní korporace GE, která už podobnou celosvětovou soutěž nových byznysových projektů na internetu pořádá, se podle něj hodlá stát v této oblasti zprostředkovatelem. Sám Leslaw Kuzaj má k rozvojovému financování osobní vztah – na začátku devadesátých let šéfoval polsko-americké venture kapitálové skupině CVI.

Financování začínajících projektů a nových inovací zatím zůstávalo jednou z oblastí, ve které si Spojené státy právě díky koncentraci venture kapitálových aktivit v křemíkovém údolí udržovaly přirozený náskok před zbytkem světa. Středoevropané podle Kuzaje v tomto ohledu nemohou Kalifornii konkurovat, globální rozvoj internetu ale postupně umožňuje rozdíly mezi vyhlídkami start-upů v různých koutech světa smazávat.

Rozvoj venture kapitálu v Česku hodlá podpořit ministerstvo průmyslu. Chce tak čelit klesající konkurenční schopnosti země. Připravuje takzvaný seed fond pro investice do projektů v úplně počáteční fázi. Polovinou financí by měl přispět stát z evropských fondů, zbytek by měly dodat soukromé fondy.

Leslaw Kuzaj považuje zájem státu za přirozený, když už ale vláda podobné fondy vytváří, měla by také rozhodnout o tom, na jaké konkrétní oblasti mají být zaměřeny. „Vláda nejlépe ví, jaké jsou hlavní priority v zemi, zda je to třeba energetika nebo zdravotnictví,“ říká dlouholetý šéf polské pobočky GE, který má od roku 2002 na starosti také Česko, Slovensko, Maďarsko a Litvu.

Rozvoj venture kapitálu v Česku hodlá podpořit ministerstvo průmyslu. Připravuje takzvaný seed fond pro investice do projektů v počáteční fázi. Chce tak čelit klesající konkurenceschopnosti země