Šéf Peugeotu se vzdal milionového důchodu

Philippe Varin, odcházející šéf automobilky PSA

Philippe Varin, odcházející šéf automobilky PSA

Philippe Varin mohl po svém odchodu z automobilky pobírat doživotní rentu 310 tisíc eur (8,37 milionu korun) ročně. Zpráva o milionovém důchodu však pobouřila francouzskou vládu i zaměstnance churavějící automobilky. Odcházející šéf Varin již uvedl, že se štědré renty vzdá. O nové skromnější penzi se bude dále jednat.

Automobilka PSA Peugeot Citroën měla pro svého odstupujícího ředitele vyčleněných 21 milionů eur (576 milionů korun). Z tohoto fondu mu chtěla doživotně vypláct roční rentu 310 tisíc eur. Varin však podlehl tlaku vlády i zaměstnanců firmy a firemní penze se vzdal.

„Z úcty k obrovské síle zaměstnanců a vzhledem k drastickým úsporným opatřením, které jsem ve firmě zavedl, se svého důchodového balíčku v současné podobě vzdám,“ uvedl podle serveru Welt.de Varin. O jeho budoucím důchodu bude PSA nyní rozhodovat ve spolupráci se sdružením zaměstnanců.

Ještě před tímto rozhodnutím požadoval vysvětlení výše šéfovského důchodu francouzský ministr financí Pierre Moscovici. Ministr ministr průmyslu Arnaud Montebourg pak doporučil druhé největší evropské automobilce, aby své rozhodnutí o bohaté rentě ještě zvážila. Francouzská vláda může do firemních aktivit automobilky hovořit, protože se podílí na záchraně firmy.

Další úspory jsou nutné

Rozhodnutí o vysoké penzi pro odcházejícího šéfa velmi nepříjemně kontrastovalo s plánem na zmrazení platů zaměstnanců a zrušení deseti tisíc míst.

Nový úsporný program má v PSA prosazovat Varinův nástupce Carlos Tavares. Bývalý vysoce postavený manažer v automobilce Renault-Nissan bude přechodně působit ve druhé nejvyšší funkci v PSA a příští rok se ujme vedení celé problémové automobilky.