Śéfem automobilky PSA se má stát manažer z Opelu

Carlos Tavares je kandidátem na šéfa automobilky PCA

Carlos Tavares je kandidátem na šéfa automobilky PCA Zdroj: CTK/AP

V automobilce PSA Peugeot Citroën má brzy dojít k výměně vedení. Čínský partner chce nového šéfa, který má automobilku zbavit problémů. Jak informovala agentura Reuters, zachráncem PSA by měl být Carlos Tavares, který byl manažerskou dvojkou v automobilce Renault.

Zprávy o hledání nového šéfa PSA se vynořily o víkendu. Čínský partner Dongfeng Motor Group si podle zdrojů Reuters přeje, aby jeho investici doprovodily změny v nejvyšším vedení PSA. Hledání nástupce údajně vede současný ředitel Philipp Varin. Ten ale o víkendu zprávy o možném jmenování Tavarese odmítl komentovat.

Možnost jmenování Carlose Tavarese bylo podle zdrojů agentury Reuters představenstvu firmy prezentováno na dnešní mimořádné schůzi. Automobilka následně svolala schůzku s odboráři.

Vedení firmy se má Tavares ujmout příští rok

Podle jednoho ze zdrojů bude 55letý bývalý vysoce postavený ředitel ve francouzsko-japonské alianci Renault-Nissan přechodně působit ve druhé nejvyšší funkci v PSA, než se příští rok ujme vedení problémové automobilky. Mluvčí PSA se však ke zprávám odmítl vyjádřit.

PSA patří mezi podniky, na které měl největší dopad kolaps evropského automobilového trhu. Média minulý měsíc informovala, že vedení společnosti jedná o možné finanční injekci. Emise akcií by znamenala, že rodina Peugeotů ztratí kontrolu nad společností, kterou už asi dvě století de facto ovládá.

Pětiletý vývoj ceny akcií automobilky PSAVývoj akcií PSA za posledních pět letVývoj akcií PSA za posledních pět let | Yahoo