Siemens chce v Česku investovat přes sedm miliard. Sobotka: Česko se může stát lídrem průmyslu 4.0

Továrna Siemensu

Továrna Siemensu Zdroj: Siemens

Rekonstrukce první dílny Wernera von Siemense v mnichovské centrále společnosti Siemens
Rekonstrukce první dílny Wernera von Siemense v mnichovské centrále společnosti Siemens
Siemens
Siemens
5
Fotogalerie

Společnost Siemens investuje více než sedm miliard korun v nadcházejících sedmi letech do rozšíření a modernizace závodů v Česku a do nového centra vývoje elektromotorů v Ostravě. Společnost vytvoří přes 1800 nových pracovních míst, zhruba ve třetině případů půjde o výzkumně-vývojové, manažerské a související administrativní pozice. 

"Expanze v takové míře je v Česku unikátní. Týká se řady poboček napříč republikou, kam přinese na osmnáct stovek pracovních příležitostí. Jednoznačná orientace na vývoj elektromotorů a průmysl 4.0 může zároveň ČR v následujících letech pasovat do pozice lídra v oblasti digitalizace a elektrotechniky," uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Největší část investic půjde do rozšíření a modernizace výroby elektromotorů. V Ostravě vznikne centrum, kde se budou elektromotory vyvíjet. Vyspělé produkty budou české závody dodávat do celého světa.

O největší část více než sedmimiliardové investice se podělí tři závody Siemens na výrobu elektromotorů v Drásově, Frenštátě pod Radhoštěm a Mohelnici. Významně Siemens investuje i do rozšíření a modernizace výroby spínací techniky a jištění elektrických obvodů v Letohradě a Trutnově, stejně jako do modernizace továrny na parní turbíny v Brně. Všechny závody Siemens vybaví nejmodernějšími digitálními technologiemi.

"Zda a v jaké míře bude na tyto aktivity žádat o investiční pobídky, Siemens nyní zvažuje. Rozšíření svých aktivit v Česku jimi však nepodmiňuje," dodal generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera. Cenným přínosem investice je podle něj přenos unikátního know-how společnosti na spolupracující subjekty, od dodavatelů, univerzit a výzkumných pracovišť až po zaměstnance.

Německá společnost Siemens zaměstnává v České republice přes 10 tisíc lidí a další desetitisíce pracovních míst jsou na její aktivity navázány. Skupině elektrotechnických firem Siemens v Česku ve fiskálním roce končícím 30. září 2015 klesl zisk o pětinu na 1,36 miliardy korun. Tržby se snížily o desetinu na 25,5 miliardy korun.