Siemens chce v Mohelnici stavět novou halu pro 200 lidí

Siemens

Siemens

Siemens hodlá v Mohelnici na Šumpersku investovat asi 290 milionů korun do stavby montážní haly na výrobu elektromotorů. Má být hotová v březnu příštího roku. Firma chce pak zaměstnat dalších asi 200 lidí, nyní zde má 2200 zaměstnanců, sdělil deníku DNES mluvčí Siemensu Pavel Kaidl. Investice v Mohelnici plánuje i výrobce automobilových světlometů Hella Autotechnik.

Siemens od konce krize vybudoval ve městě výzkumné a vývojové centrum s nejmodernějšími technologiemi na měření parametrů elektromotorů včetně špičkové komory pro měření hluku a vibrací. Dnes v něm pracuje téměř 60 zaměstnanců. Od začátku roku se závod soustředí na rozšíření výroby motorů s vyšší účinností a na posilování výroby náročných zákaznických provedení elektromotorů. Objemem výroby i počtem zaměstnanců se závod už dostal na úroveň z doby před hospodářskou krizí.

„Jedním z mnoha příkladů mohou být motory pro ventilátory na odsávání spalin a kouře v případě požáru v tunelech. Tyto motory musí být funkční i při teplotě až 400 stupňů po dobu dvou hodin. Ventilátory s těmito motory jsou instalovány například v tunelech nového dálničního obchvatu Prahy a budou pracovat rovněž v novém Dobrovského tunelu v Brně,“ popsal Kaidl. Letos dodal Siemens motory pro vybavení letištních terminálů v Evropě i v Číně. V jednom takovémto systému pro jeden letištní terminál najde podle mluvčího Siemensu uplatnění až 10 tisíc mohelnických elektromotorů.

Výrobní kapacity chce v Mohelnici posílit také firma Hella Autotechnik. V současnosti vyrábí přes čtyři miliony světlometů pro řadu světových značek a předpokládá další růst výroby. „S růstem objemu výroby rostou nároky na výrobní a skladové kapacity. S velkou pravděpodobností postavíme v příštím roce novou montážní halu, kde by mělo najít práci řádově 100 lidí,“ sdělil prezident společnosti Hella pro ČR Oldřich Svoboda. Další pracovní místa vyvolá Hella u spolupracujících firem. Například u firmy, která pro Hellu zajišťuje skladovací prostory. V nových skladech o ploše osm tisíc metrů čtverečných najde práci až desítka lidí.