Síkela pomůže teplárnám a domácím kotelnám. Lidé by pak mohli mít levnější teplo

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) jednal s bankami o Národním rozvojovém fondu.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) jednal s bankami o Národním rozvojovém fondu. Zdroj: Profimedia.cz

Vláda chce nově vypomoci teplárnám až deseti miliardami korun. Teplárny by v reakci na to mohly snížit ceny. Musí však dojít ke schválení ze strany Evropské komise, proto je další možností poskytnutí příspěvku teplárnám přímo prostřednictvím úsporného tarifu. Domácnosti v kombinaci s odpuštěným poplatkem za obnovitelné zdroje by podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) mohly ušetřit až šestnáct tisíc korun.

Na dnešním ranním jednání došlo ke schválení pozměňovacího návrhu hospodářským výborem sněmovny. „Nový pozměňovací návrh již zahrnuje domácnosti využívající centrálních tepláren nebo domácích kotelen,“ vysvětlil poslanec Tomáš Müller (STAN). „Na pomoc domácnostem s vytápěním vláda předběžně počítá s částkou 3,6 milionu korun,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Také doplnil, že na tyto dvě skupiny se myslelo již od začátku, bylo však potřeba najít řešení problémů, které vláda původně považovala za neřešitelné. 

Jozef Síkela také potvrdil poskytnutí úsporného tarifu téměř všem domácnostem kromě takzvaných víkendových tarifů a těch, které mají v rámci tarifu i dobíjená elektroauta. Nepřiblížil však detaily částky, která bude na úsporný tarif vyčleněna, ani jakým způsobem dojde k přerozdělování mezi domácnosti. Vláda by se měla konkrétními parametry zabývat na přelomu července a srpna, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela věří, že vláda poskytne minimálně původně dohodnutých 27 miliard, celkem s částkou za vytápění tedy 30,6 miliardy korun.

Jaký je plán Česka při odstavení dodávek plynu?

Video placeholde
Plán Česka při odstavení dodávek plynu • Videohub

Úsporný tarif má být jedním z vládních nástrojů v boji proti rostoucím cenám energií. Půjde o jednorázový příspěvek, který by měl lidem pomoci ušetřit za spotřebu elektřiny a plynu a zajistit slevu 15 až 20 procent. Tarif bude platit již od nadcházející topné sezony, tedy od 1. října 2022 do 1. října 2023 a jeho získání proběhne automaticky, nebude nutné o něj žádat. Vše by mělo být viditelné na vyúčtování za energie. 

Ceny energií od minulého roku vzrostly o desítky procent a některé prognózy odhadují nárůst cen do konce roku i o více než 80 procent. Prezident Miloš Zeman také již v červnu podepsal novelu energetického zákona, která zavádí princip „use it or lose it“. Ten má donutit provozovatele zásobníků zemního plynu je naplnit, aby nedocházelo k situacím, kdy jsou zásobníky pronajaté a jen minimálně naplněné. 

Poplatek za obnovitelné zdroje za firmy a domácnosti zaplatí stát ve zbytku tohoto roku, tedy od října do konce roku a také po celý příští rok. Na toto odpuštění bylo vyhrazeno 23 miliard korun.