Miliardy na úsporný tarif vezme vláda z dividendy ČEZ. Vše tím ale nepokryje

Stát by si silou svého 70procentního podílu ve společnosti ČEZ mohl prosadit výši dividendy.

Stát by si silou svého 70procentního podílu ve společnosti ČEZ mohl prosadit výši dividendy. Zdroj: ČTK

Dobíjecí stanice ČEZ
2
Fotogalerie

Balíček pomoci s vysokými cenami energií pro firmy a domácnosti v hodnotě 66 miliard korun bude ze čtvrtiny uhrazen příjmy z dividendy polostátní firmy ČEZ. Počítá s tím ministerstvo financí. Podle analytiků by však měl stát, který má v energetické společnosti sedmdesátiprocentní podíl, inkasovat více. Pokud by například místo požadovaných 48 korun za akcii dostal dvojnásobek, z výnosů by šlo pokrýt více než polovinu opatření.

„Předpokládáme, že balíček bude financován ze státního rozpočtu primárně prostřednictvím vyšších příjmů z dividendy společnosti ČEZ vyplacené letos a v příštím roce,“ uvedl mluvčí rezortu financí Tomáš Weiss.

Z dividendy za minulý rok by ministerstvo financí na boj s vysokými cenami energií získalo zhruba 16,5 miliardy korun, pokud by dividenda podle návrhu společnosti ČEZ činila 44 korun na akcii. Rezort však požaduje o čtyři koruny na akcii více. V případě, že uspěje, získá 18 miliard korun. Rozhodnout má dnešní valná hromada ČEZ.

„Využití dividendy ČEZ právě na pomoc lidem s vysokými cenami energií považuji za jediné logické a správné řešení. Prostředky využijeme i k dodatečnému financování sociální pomoci potřebným,“ řekl před týdnem šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura (ODS).

I možný vyšší výnos z dividendy by však pokryl pouze menší část balíčku. Kde Stanjura vezme zbývajících téměř 48 až 49,5 miliardy korun, zatím není jasné. Pravděpodobně se promítnou do upraveného schodku letošního státního rozpočtu, který podle aktuálního odhadu ministra nepřevýší 330 miliard korun. V únoru schválený deficit měl dosáhnout 280 miliard. Se schodky těsně pod třemi stovkami miliard předběžně počítá ministerstvo i v letech 2024 a 2025.

Někteří analytici míní, že stát by měl po ČEZ požadovat více. „Jednou z možností, jak občanům zlevnit energie a nezadlužovat se, je omezení investic a dalších projektů ČEZ. Díky takto vytvořeným úsporám a také díky právě vysokým cenám elektřiny by mohla firma vyplácet vskutku vysokou dividendu,“ míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Proč rostou ceny energií? Podívejte se na video

Video placeholde
Proč stále rostou ceny energií? • Videohub

Pokud by dividenda byla oproti státem požadovaným 48 korunám na akcii například dvojnásobná, vláda by rázem získala 36 miliard. „Jenže stát není s to vymoci si na ČEZ vyšší dividendu. Ta, kterou ministerstvo navrhuje, experty překvapila. Je citelně nižší, než by mohla být. Někteří měli za to, že se může blížit až 60 korunám na akcii,“ dodal Kovanda.  

Požadovaných 48 korun na akcii nebude mít podle analytika Komerční banky Bohumila Trampoty na cenu akcií ČEZ žádný vliv. „Optimisticky jsem čekal podstatně vyšší protinávrh, který by pomohl řešit současnou složitou situaci. Přitom řešení je velmi jednoduché – navrhnout si svou dividendu a silou sedmdesáti procent si ji prosadit,“ uvedl Trampota.

Čistý zisk skupiny ČEZ loni dosáhl 9,9 miliardy korun, meziročně o 81 procenta více. Po očištění o mimořádné vlivy naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun.

Pomoc domácnostem s vysokými cenami energií se má v průměru pohybovat mezi 11 až 15 tisíci korun podle toho, zda lidé topí elektřinou, nebo plynem. Opatření bude automatické, stát poskytne peníze přímo distribučním firmám, a ty je promítnou do fakturace.  

Pomoc firmám a domácnostem s vysokými cenami energií (v miliardách korun)

Úsporný tarif pro domácnosti27
Podpora domácností s centrálním vytápěním10
Podpora domácností s vlastními kotelnami4
Poplatek za OZE, který uhradí vláda23
Kompenzace emisních povolenek firmám2
Celkem66

Pramen Vláda ČR