Sklárny v Květné na Slovácku pomalu obnovují dodávky na ruský trh

Crystalite Bohemia

Crystalite Bohemia Zdroj: ctk

Sklárny v Květné na Slovácku, které jsou součástí společnosti Crystalite Bohemia, pomalu obnovují dodávky na ruský trh. Jak řekl ředitel skláren Marek Mikláš, sklárny poškozuje pokles ruského rublu, kvůli kterému na tržbách přišly o desítky milionů. Trh v Rusku a na Ukrajině se zastavil na konci loňského roku.

Problémy nastaly v listopadu a v prosinci, kdy do Ruska neodjela ani sklenička. Podobně tomu bylo i v prvních měsících letošního roku. „V březnu, dubnu a v květnu jsme vypravili vždy po jednom kamionu, v červnu by měly do Ruska odjet čtyři,“ uvedl Mikláš. Do konce roku by se tak sklárny mohly dostat k zhruba 50 procentům loňských dodávek.

Rusko bylo největším odbytištěm skláren, které zde prodávaly především bohatě zlatem či platinou zdobené a broušené sklo. Na tržbách skláren, stojících v části obce Strání Květná, se tamní trh podílel zhruba 40 procenty. Ruská měna se ale spolu s ruskou ekonomikou dostala pod značný tlak v důsledku ukrajinské krize, západních sankcí uvalených na Moskvu a klesajících cen ropy. V loňském roce tak rubl vůči dolaru oslabil o 43 procent.

Ruské firmy, které mění z rublu na dolary, si tak místo dřívějších dvou skleniček mohou koupit jen jednu. Zakázky z Květné proto začaly odříkat, což se kromě tržeb projevilo i na zaměstnanosti. Sklárny neprodloužily smlouvy zaměstnancům v pomocných profesích, jako je balení či čištění skla nebo v úseku dekorací. Nyní mají podle Mikláše 154 zaměstnanců.

Nové trhy

Sklárny také intenzivně hledají nové trhy. Podle Mikláše získaly velké zakázky v Benátkách a v USA. Zástupci společnosti byli i na výstavách v Číně, Spojených arabských emirátech, Hongkongu, Malajsii, Japonsku a také v Chorvatsku. „Z těchto destinací začínají chodit zakázky, ale je to všechno běh na dlouhou trať. Dostat se na tyto trhy není jednoduché,“ doplnil ředitel.

Sklárny ročně vyrobí asi 400 tisíc sklenic a k tomu dekorují zhruba milion sklenic vyrobených automatickou linkou v mateřském závodu ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Celý Crystalite Bohemia za loňský rok očekával tržby za 850 milionů korun, Květná se na tomto čísle podílela asi 100 miliony korun. Podobný výsledek sklárny na Slovácku očekávají i letos.

Skleněná renesance