Škoda Auto testuje dron, který pomáhá při inventuře

Škoda Auto testuje využití dronů

Škoda Auto testuje využití dronů Zdroj: Škoda Auto

Automobilka Škoda Auto ve svém hlavním výrobním závodě v Mladé Boleslavi testuje dron, který je schopen ze vzduchu identifikovat a počítat palety na vnějších plochách automobilky. Zkušební provoz funguje od května, do budoucna se počítá s nasazením dronů do běžného provozu.

Dron je vybavený šesti rotory, létá rychlostí až 20 kilometrů za hodinu a unese až pět kilogramů užitečné zátěže. V aktuální zkušební fázi dron třikrát denně zcela autonomně zaznamenává počet prázdných palet na vnějších plochách jedné z výrobních hal v Mladé Boleslavi. Data se následně předávají do IT systémů logistiky, kde se dále zpracovávají.

„Průběžně pracujeme na zvyšování efektivity našich každodenních výrobních procesů a ulehčování práce našich zaměstnanců. Dron ulehčuje a urychluje proces inventury. V budoucnu budou takové procesy probíhat zcela automaticky, což je i jedním z hlavních pilířů naší Strategie 2025,“ řekl člen představenstva Škody Auto Michael Oeljeklaus.

Dron je vybavený takzvanou technologií LIDAR, která měří vzdálenost a rychlost. Senzor LIDAR zaznamená až 300 tisíc obrázků za vteřinu. Dron je navigován prostřednictvím 3D mapy, vzniklé na základě této technologie, která zároveň rozpoznává a počítá palety pomocí algoritmů. Dron využívá tuto technologii, protože pomocí technologie GPS se nedá pozice palet zjistit s dostatečnou přesností. Potřebné algoritmy firma vyvíjí přesně na míru pro tuto aplikaci. Automobilka do této technické inovace investovala zhruba 200 tisíc eur (asi pět milionů korun).

Škoda loni dodala na světový trh 1,2 milionu vozů. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Zaměstnává více než 35 tisíc lidí a je aktivní na více než 100 trzích.