Škoda Auto v lednu prodala rekordní počet aut, díky Evropě a Číně

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: ctk

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto v lednu dodala zákazníkům 91.600 vozů, což je meziročně o 5,2 procenta a 4600 aut více. Jedná se o dosud nejlepší lednový výsledek. Za nárůstem stojí především posílení prodejů v celé Evropě a Číně. V Rusku prodeje kvůli napjaté situaci naopak nadále klesají. Automobilka to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Dobrý ohlas u zákazníků získaly nové generace modelů. Dodávky vozu Škoda Fabia vzrostly celosvětově o 25,8 procenta, a u vozu Škoda Superb dokonce o 62,3 procenta. Poptávka po voze Škoda Yeti vzrostla o 29,4 procenta. „Škoda do nového roku vstoupila dobře. Naše dodávky vozů zůstávají celosvětově na vysoké úrovni. Máme radost z pokračujícího pozitivního vývoje prodeje nových generací našich modelů,“ řekl člen představenstva Werner Eichhorn.

Na celosvětově nejsilnějším trhu značky, v Číně, pokračuje růstový kurz. Dodávky zákazníkům vzrostly v lednu o 8,8 procenta na 31 300 vozů. Vysokého nárůstu dosáhla automobilkaa rovněž v Izraeli, a to o 34,4 procenta na 3200 vozů. V západní Evropě dodala Škoda v lednu zákazníkům 32 900 vozů. Nárůst zaznamenala v Německu, celosvětově druhém nejsilnějším trhu značky, kde dodávky vzrostly o 4,7 procenta na 10 500 vozů.

Na ruském trhu Škoda výrazně rostla

V obtížném tržním prostředí Ruska dodala značka zákazníkům 3600 vozů, meziročně o 30,6 procenta méně. Ve východní Evropě, mimo Rusko, prodala Škoda v lednu 2000 vozů, meziročně o 10,5 procenta méně.

Nárůstů naopak dosahuje automobilka ve střední Evropě. Prodeje značky tam vzrostly o 5,7 procenta na 14.200 vozů. Na domácím trhu v České republice zvýšila značka dodávky o 2,1 procenta na 6400 vozů.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto loni dodala zákazníkům rekordních 1 055 500 vozů, meziročně o 1,8 procenta více. Letos chce firma představit nový model SUV. V prosinci loňského roku automobilka prodala 86 600 vozů, meziročně o 5,7 procenta více. Byl to nejlepší prosinec v historii podniku.

Kraj má zajištěno 97 pct. pozemků pro zónu u závodu Škoda Kvasiny
Královéhradecký kraj má pro novou průmyslovou zónu u závodu Škody Auto v Kvasinách na Rychnovsku po roční práci zajištěny výkupy 97 procent pozemků. Pokud by šlo vše hladce, mohli by první investoři v zóně, která má 34 hektarů, začít stavět v roce 2018. Rozvoj podnikání v zóně by však mohl komplikovat nedostatek bydlení pro pracovníky nových továren. Novinářům to dnes řekli hejtman Lubomír Franc (ČSSD) a vedoucí krajského Centra průmyslových zón Pavel Tichý.
Vybudování průmyslové zóny za asi půl miliardy korun pro subdodavatele automobilky a další podnikatele je součástí až třímiliardové veřejné podpory zóny Solnice-Kvasiny. Další investice zamíří do oprav a staveb silnic a obchvatů, školství a zdravotnictví v regionu. Vláda podporu zóny schválila loni v únoru, Škoda Auto deklarovala, že do rozvoje závodu Kvasiny investuje přes sedm miliard a postupně zaměstná 1300 lidí.