Škoda Auto zvýšila provozní zisk o téměř 75 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

Provozní zisk české automobilky Škoda Auto se v prvním pololetí zvýšil o 74,9 procenta na 425 milionů eur, tedy zhruba na 11,7 miliardy korun. K růstu přispěly rekordní dodávky zákazníkům a růst tržeb o více než pětinu.

Škoda již na počátku tohoto měsíce uvedla, že v prvním pololetí dodala zákazníkům 522500 vozů, o 12,5 procenta více než loni ve stejném období. Důvodem vyššího prodeje byly nové modely vozů, úspěch v západní Evropě měla octavie. Škoda poprvé v historii v prvním pololetí roku prodala více než půl milionu vozů.

Tržby největší české automobilky meziročně stouply o 20,3 procenta na rekordních téměř šest miliard eur (asi 165 miliard Kč). Zlepšení výsledků způsobil podle Škody Auto také lepší modelový mix a zlepšení výrobních nákladů. „Nová Octavia, srdce naší značky, je ve všech ohledech trefou do černého, která překonává naše očekávání. Chceme nadále růst a nezměněnou silou pokračujeme v největší produktové ofenzivě v historii naší společnosti,“ uvedl předseda představenstva Škody Auto Winfried Vahland.

Čistá likvidita vzrostla o 41,9 procenta na 1,855 miliard eur (asi 51 miliard korun). Investice Škody byly v prvním pololetí letošního roku 149 milionů eur (asi 4,1 miliardy korun), loni Škoda investovala v prvním pololetí 265 milionů eur. „Investice do nových modelů se vyplácí. Vedle vyššího zisku je dokladem finanční síly podniku také nárůst čisté likvidity. Rovněž za celý letošní rok očekává Škoda další nárůst odbytu, tržeb a zisku,“ uvedl Winfried Krause, který je ve Škodě zodpovědný za oblast financí.

Co půl rok, to nový model

Automobilka chce do roku 2016 představit každého půl roku nový nebo přepracovaný model. Po hromadné dovolené na konci srpna začne v Mladé Boleslavi vyrábět nový model Fabia, která by měla být veřejnosti představena na podzim v Paříži. Nedávno začala prodávat novou Octavii G-Tec s pohonem na stlačený zemní plyn. V srpnu uvede na trh novou verzi vozu Octavia Scout. Už dříve potvrdila plánovanou výrobu nového vozu v Kvasinách na Rychnovsku. Podle některých zdrojů by tam měla vyrábět model sportovně-užitkového vozu (SUV) s pracovním názvem Snowman.

škoda auto výsledkyškoda auto výsledky|skoda auto