Škoda nedokázala, že má čím konkurovat Siemensu

K největším podnikům v tradičním českém oboru patří Škoda Transportation, která mimo jiné uspěla se svými pantografy na Ukrajině nebo tramvajemi v Lotyšsku

K největším podnikům v tradičním českém oboru patří Škoda Transportation, která mimo jiné uspěla se svými pantografy na Ukrajině nebo tramvajemi v Lotyšsku Zdroj: ctk

Plzeňská Škoda Transportation podruhé nesplnila usnesení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), když do včerejška nedodala požadované doklady v kauze Railjet. Měly ukázat, s čím by Škodovka railjetům od Siemensu konkurovala v případném tendru Českých drah (ČD). Dráhy totiž chtějí koupit railjety bez tendru s tím, že jde o finančně i časově neopakovatelnou nabídku.

Škoda včera nahrála kritikům tvrdícím, že vlaky podobné railjetům nemá ani na papíře. Tím také argumentují ČD u ÚOHS: Škoda nemá právo si stěžovat. „Máme právní posudek, podle kterého antimonopolní úřad nemá oprávnění hodnotit kvalifikační předpoklady firmy,“ uvedla mluvčí Škody Transportation Lubomíra Černá. Zmíněný posudek Škodovka posílá do Brna.

Úřad chtěl dokumenty použít při rozhodování o rozkladu ČD. Ty jím protestují proti předběžnému opatření, které nákup na popud Škodovky zakazuje až do definitivního uzavření kauzy. Předseda úřadu Petr Rafaj vyloučil, že by o rozkladu rozhodl ještě tento týden, ale termín neuvedl.

„Škoda Transportation tím, že odmítá odpovědět na naše dotazy, celé šetření zdržuje. Vážně se tím budeme zabývat,“ řekl deníku E15 Rafaj. Jak dlouho bude šetření trvat, si netroufl odhadnout.