Škoda Power nasmlouvala pátý projekt v Německu. Tentokrát stamilionový

Turbína pro elektrárnu.

Turbína pro elektrárnu. Zdroj: Skoda Power

Doosan Škoda Power, člen skupiny Doosan, uzavřela kontrakt se španělskou firmou Iberdrola Ingeniería y Construcción. Plzeňský výrobce bude realizovat dodávku parní turbíny Škoda 116 MW včetně dalšího zařízení. Zakázka představuje finanční objem v řádech stovek milionů korun.

Zařízení je určeno pro německou paroplynovou elektrárnu Lichterfelde v Berlíně, která bude kromě elektrického proudu pro hlavní distribuční firmy působící v Berlíně dodávat i teplo pro vytápění města.

Vlastníkem a provozovatelem elektrárny je firma Vattenfall Europe. Hlavním dodavatelem celého projektu je jmenovaná španělská firma Iberdrola Ingeniería y Construcción. Uvedení elektrárny do provozu je plánováno na konec roku 2016.

Dodávka pro Lichterfelde je od roku 2006 již pátým projektem v Německu, který plzeňská firma realizuje. V předchozích případech se jednalo o parní turbíny pro spalovnu biomasy (Emlichheim 23 MW), spalovny komunálního odpadu (EVI Europark 60 MW a Hoechst 86 MW) a dále o průmyslovou turbínu 45 MW pro papírnu Stendal. Kontrakt Lichterfelde je prvním určeným pro segment paroplynových elektráren v Německu.