Škoda pustila do ulic novou tramvaj pro Maďarsko

Do plzeňských ulic vyjela nejnovější tramvaj vyrobená společností Škoda Transportation. Moderní plně nízkopodlažní tramvaj 26T je určená pro dopravní podnik maďarského města Miškovec.

Do plzeňských ulic vyjela nejnovější tramvaj vyrobená společností Škoda Transportation. Moderní plně nízkopodlažní tramvaj 26T je určená pro dopravní podnik maďarského města Miškovec. Zdroj: ctk

V plzeňských ulicích se objevila nejnovější tramvaj z dílny Škody Transportation. Nízkopodlažní vozidlo nese označení 26T a je určeno pro maďarské město Miškovec. Plzeňští dodají do Maďarska 31 nově vyvinutých tramvají, zakázka včetně opce na desetiletou údržbu má hodnotu 1,85 miliardy korun.

Tramvaj vychází z konceptu vozu T14, který je mezi Pražany známý jako Porsche. „První dva vozy budou dodány dle smluvních termínů do února 2014, zbytek bude následovat do února 2015,“ řekl viceprezident Škodovky pro obchod Zdeněk Majer. Ten už dříve přirovnal novou 26T v sortimentu škodovky k Octavii. Superb pak představuje další nízkopodlažní stroj 15T ForCity.

Cesta k maďarskému vítězství byla pro tuzemskou firmu trnitá, do poslední chvíle nebylo jasné, zda uspěje. Vítězem tendru sice byla vyhlášena už v listopadu 2011, neúspěšní uchazeči španělský CAF a italský AnsaldoBreda proti tomu protestovali. Maďarský antimonopolní úřad jejich námitky ale zamítl.

Do soutěže se přihlásili i rumunský výrobce Astra Vagoane a polský Solaris. V Miškovci už přitom s českými tramvajemi mají zkušenost. Jezdí tady starší vozy z produkce ČKD. Maďarsko představuje pro Škodu Transportation čím dál důležitější trh. Od roku 2007 dodala plzeňská skupina elektrickou výzbroj pro metro v Budapešti, trolejbusy pro Debrecín, Budapešť a Segedín, nyní tedy zahájí dodávky tramvají pro Miškovec. Celková hodnota uzavřených kontraktů v této zemi dosahuje částky 3,5 miliardy korun.

Nová tramvaj 26T
Tramvaj pro Miškovec vychází z tramvaje 14T Porsche, má však řadu vylepšení. Je obousměrná pětičlánková se třemi pevnými podvozky, z nichž dva krajní jsou hnané a prostřední běžný. S šířkou 2,65m je to nejširší vůz, který Škoda Transportation vyrobila.
Oproti modelu 14T má výrazně praktičtější interiér.
Vejde se do ní více než 300 cestujících, vůz je klimatizovaný a disponuje informačním systémem včetně LCD obrazovek.