Škoda roste na všech frontách. Zisk stoupl o tři čtvrtiny

Výroba ve Škoda Auto

Výroba ve Škoda Auto Zdroj: CTK

Mladoboleslavské automobilce Škoda Auto se od začátku roku nebývale daří. Prodeje míří za celoročním rekordem a v listopadu navíc na trh vstoupí nová fabia, od které si automobilka slibuje další posílení své pozice.

Provozní zisk meziročně stoupl o tři čtvrtiny na 651 milionů eur, což je v přepočtu zhruba 18 miliard korun. Tržby se zvýšily o 19,3 procenta na 8,8 miliardy eur (244 miliard korun).

Celosvětově společnost prodala rekordních 774 100 aut, což je o 13 procent více než loni. „Dvouciferné tempo růstu dodávek zákazníkům a značný nárůst tržeb a zisku dokazují, že naše mladá a atraktivní modelová paleta je na mezinárodním trhu úspěšná. V následujících letech chceme ještě přidat a pro značku nadchnout i nové skupiny zákazníků. Nová Škoda Fabia odpálí v listopadu další stupeň naší modelové ofenzívy,“ uvedl předseda představenstva Winfried Vahland.

Vedle zvýšení počtu prodaných aut přispělo ke zlepšení výsledku snížení výrobních nákladů a kombinace dalších efektů. Prvních devět měsíců roku 2013 bylo rovněž ovlivněno náběhem výroby nové generace modelu Octavia, který je nejprodávanější řadou.

Obratová rendita činila koncem září 7,4 procenta a podstatně tak překročila hodnotu pěti procent za srovnatelné období minulého roku. Čistá likvidita vzrostla o 40,6 procenta na 2,278 miliardy eur. Investice klesly o 96 milionů na 362 milionů eur. „Nárůst provozního výsledku a čisté likvidity jsou důkazem naší finanční stability a síly. S ohledem na vysoké požadavky trhů má nákladová disciplína i nadále vysokou prioritu,“ dodal člen představenstva zodpovědný za finance Winfried Krause.

Podobně jako Škodě se daří i mateřskému koncernu Volkswagen. Provozní zisk za prvních devět měsíců letošního roku stoupl o 16 procent na 3,23 miliardy eur (90 miliard korun). K růstu zisku přispěla silná poptávka po luxusních vozech Audi a Porsche na čínském a evropském trhu. Volkswagen již dříve oznámil, že v prvních třech čtvrtletích letošního roku zvýšil celkový prodej o pět procent na 7,40 milionu vozů.