Škoda Transportation dodá do Německa 38 vlaků za deset miliard

Škoda Transportation dodá do Německa 38 vlaků za deset miliard

Škoda Transportation dodá do Německa 38 vlaků za deset miliard Zdroj: Skoda Transportation

Plzeňská Škoda Transportation dodá britskému dopravci National Express 38 nízkopodlažních elektrických vlaků RegioPanter. Budou jezdit v Norimberku a okolí. Hodnota kontraktu je deset miliard korun, firma má na výrobu vlaků čtyři roky.

„Jedná se o naprosto klíčovou zakázku, která potvrzuje, že naše výrobky jsou kvalitní a konkurenceschopné,“ uvedl předseda představenstva Škody Transportation Tomáš Krsek. Je to druhá zakázka, kterou firma v Německu získala. V roce 2013 podepsala s Deutsche Bahn smlouvu na dodávku šesti moderních elektrických vlaků za 2,6 miliardy korun.

Škoda Transportation zvítězila v tendru na dodávku vozidel pro britského operátora National Express v konkurenci několika nejvýznamnějších světových hráčů jako například Bombardier, Alstom, CAF nebo Stadler.

Plzeňská Škoda zároveň společně s francouzským koncernem Alstom usiluje o dodávku 80 elektrických vlaků pro Severní Porýní-Vestfálsko za tři miliardy eur (zhruba 83 miliard korun). V kontraktu je zahrnutá výstavba obrovského depa v Německu.

Do vývoje miliardu

„V roce 2013 se nám podařilo uzavřít kontrakt s Deutsche Bahn na šest vlakových souprav včetně lokomotiv pro trať Norimberk - Ingolstadt – Mnichov,“ konstatoval viceprezident pro obchod společnosti Škoda Transportation Zdeněk Majer. Doplnil, že firma v tendru S-Bahn Nürnberg nabídla vysoce kvalitní vozidlo typu RegioPanter.

Skupina firem kolem Škody Transportation se zhruba 5000 zaměstnanci utržila předloni 14,6 miliardy korun, což bylo oproti roku 2012 o téměř pět procent méně. Seskupení snížilo v roce 2013 čistý zisk meziročně o téměř 42 procent na 1,75 miliardy korun. V Česku zaměstnává zhruba 700 inženýrů a vývojářů. Do výzkumu a vývoje nových produktů dává skupina každoročně kolem jedné miliardy korun.

Tramvaje i motory

Hlavními produkty jsou nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, metro, příměstské vlakové jednotky, trolejbusy, trakční motory a kompletní pohony pro dopravní systémy. Do skupiny patří plzeňské firmy Škoda Transportation, Škoda Electric a Movo, ostravská Škoda Vagonka, Pars Nova Šumperk a pražský výrobce výkonové elektroniky Poll.

V Maďarsku je to podnik Ganz-Škoda, v Novosibirsku výrobce motorů Sibelektroprivod a v Německu Škoda Transportation Deutschland.