Škoda Transportation dodá motory pro 25 trolejbusů v Mexiku

Vizualizace trolejbusu, který bude Škoda Transportation vyrábět společně se společností Dina

Vizualizace trolejbusu, který bude Škoda Transportation vyrábět společně se společností Dina Zdroj: Skoda Transportation

Plzeňská Škoda Transportation se za sto milionů korun bude podílet na výrobě 25 trolejbusů pro druhé největší mexické město Guadalajara. Kontrakt podepsala začátkem letošního února. První cestující v Guadalajaře by se novými trolejbusy, které nahradí až 30 let staré autobusy, mohli svézt ještě letos. Firma vyhlíží zakázky také v Brazílii a Chile.

Trolejbusy pro zhruba pětimilionové město podle serveru lidovky.cz plzeňská firma vyrobí společně s mexickým výrobcem autobusů Dina. Jeho vozy Škoda Transportation osadí elektrickou výbavou, mimo jiné motorem.

Na mexický trh se Škoda Transportation snažila proniknout už před 15 lety. Tehdy právě v Guadalajaře testovala svůj trolejbus 14 Tr.

Škodu Transportation vlastní devět fyzických osob. Hlavními produkty jsou vedle trolejbusů nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, metro, příměstské vlakové jednotky, trakční motory a kompletní pohony pro dopravní systémy. Plzeňská Škoda Transportation se za sto milionů korun bude podílet na výrobě 25 trolejbusů pro druhé největší mexické město GuadalajaraPlzeňská Škoda Transportation se za sto milionů korun bude podílet na výrobě 25 trolejbusů pro druhé největší mexické město Guadalajara | Skoda TransportationTrolejbusy budou jezdit ve druhém největším mexickém městě (zdroj Škoda Transportation)

Do skupiny patří plzeňské firmy Škoda Transportation, Škoda Electric a Movo, ostravská Škoda Vagonka, Pars Nova Šumperk a pražský výrobce výkonové elektroniky Poll. V Maďarsku je to podnik Ganz-Škoda, v Novosibirsku výrobce motorů Sibelektroprivod a v Německu Škoda Transportation Deutschland.

Skupina firem kolem Škody Transportation zaměstnává zhruba pět tisíc lidí lidí. Předloni jí klesl čistý zisk meziročně o téměř 42 procent na 1,75 miliardy korun, tržby se snížily o téměř pět procent na 14,6 miliardy korun.