Skupina ARX koupila výrobce elektromotorů TES Vsetín. Cena jde do stamilionů

Výroba v TES Vsetín

Výroba v TES Vsetín Zdroj: TES Vsetín

Prototypové centrum TES Vsetín.
Prototypové centrum TES Vsetín.
TES Vsetín
Výroba v TES Vsetín
5
Fotogalerie

Investiční skupina ARX Equity Partners koupila od amerického kolosu Advent International strojírenskou firmu TES Vsetín. Podle informací z trhu se hodnota transakce pohybuje ve středních stovkách milionů korun. Skupina ARX akvizici uskutečnila ze svého čtvrtého fondu soukromého kapitálu.

Advent International se snažil prodat TES Vsetín již několik let, ale uspěl až nyní. Ve firmě investiční skupina působila od roku 2011. Společnosti se však v minulosti příliš nedařilo, když v roce 2017 prodělala podle své výroční zprávy 174,3 milionu korun a o rok dříve byla ztráta dokonce 267,8 milionu. 

Vsetínská strojírenská společnost vyrábí zakázkové elektromotory, generátory, komponenty strojů a systémy a rovněž dodává řešení pro průmyslové automatizace. Právě automatizace je nyní pro investory na celém světě přitažlivý obor. 

„Velmi vysoko hodnotíme schopnosti společnosti TES Vsetín dodávat kvalitní výrobky a komplexní řešení významným mezinárodním zákazníkům,“ komentoval investici Michal Aron, partner společnosti ARX. V rámci transakce se ARX dohodl na spolupráci se současným manažerským týmem firmy, který se bude podílet na dalším rozvoji strojírenské společnosti.

Skupina ARX má se strojírenstvím zkušenosti, když dříve působila například ve strojírenské firmě VUES Brno vyrábějící stejně jako TES Vsetín elektromotory. Na začátku loňského roku firmu prodala za 53 milionů eur americké společnosti Moog. Původní investice se tehdy ARX vrátila téměř dvanáctkrát. 

Obě investiční skupiny – ARX a Advent – uskutečnily v poslední době na českém trhu celou řadu transakcí. Například americký kolos Advent v minulém roce koupil farmaceutickou skupinu Zentiva od francouzského farmaceutického obra Sanofi. Cena transakce se tehdy měla pohybovat na úrovni 1,9 miliardy eur.

ARX naopak v minulém roce prodala svůj podíl ve finančně-poradenské síti Fincentrum, kterou tak ovládla švýcarská Swiss Life Group. Do Fincentra vstoupila ARX v roce 2013.