Skupina Veolia chce v Česku posílit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Francouzská skupina Veolia se stahuje z téměř poloviny států, ve kterých působí, její aktivity v Česku by na tom ale mohly paradoxně vydělat.

„Zbude tu větší kapacita pro ostatní země k vylepšení naší pozice. To by pro nás v Česku byl velmi dobrý signál. Peníze, které se v poslední době investovaly v jiných zemích, se vrátí do Francie, Velké Británie, Německa a České republiky,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Laurent Barrieux, generální ředitel Dalkie – jedné z firem skupiny Veolia Environnement.

Česko podle něj patří k zemím, jež Veolia považuje pro svůj byznys za vůbec nejdůležitější. Celá skupina má v tuzemsku třináct tisíc zaměstnanců, kromě Dalkie tu působí Veolia Voda, Marius Pedersen a Veolia Transport. Veolia Voda je známá mimo jiné jako provozovatel pražské vodárenské infrastruktury včetně čističky, Dalkia je jednou ze dvou největších firem v teplárenství.

Globální Veolia Environnement dosud působila v 77 státech světa a oznámila, že zůstane v necelé čtyřicítce. Barrieux předpokládá, že se v příštím roce nebo dvou objeví nové příležitosti, které by Dalkia mohla využít k akvizicím. „Jsme připraveni kupovat nová aktiva,“ řekl. Barrieux připomíná, že naposledy Dalkia získala společnost NWR Energy v červnu 2010 poté, co se těžařská firma OKD podnikatele Zdeňka Bakaly rozhodla prodat své energetické služby.

Dalkia také podepsala kontrakt s Moravskoslezským krajem na odběr tepla z chystané spalovny v Karviné, která má být hotova v roce 2015. Pokud by kraj vyhlásil výběrové řízení na soukromého operátora této spalovny o výkonu čtyřiceti megawattů, francouzská firma by měla rovněž zájem.

Minoritními akcionáři Dalkie Česká republika jsou společnost ČEZ s patnácti procenty a Energetický a průmyslový holding s deseti procenty, majoritu ale ovládá francouzská mateřská firma.

Slaný zkrátí Francouzům smlouvu

Město Slaný na Kladensku se kvůli plánované přestavbě centrální čističky odpadních vod dohodlo se společností Veolia na zkrácení nájemní smlouvy do roku 2015. Společnosti pronajímá vodohospodářskou infrastrukturu a obává se, že by nezískalo evropské dotace. Radnice chce získat 210 milionů korun z operačního programu životní prostředí, celkové náklady na modernizaci čističky se odhadují na 280 milionů. Tendr na zhotovitele stavby radnice vypíše příští rok na jaře.