Skupině innogy loni v Česku meziročně klesly tržby i zisk

Energetické skupině innogy loni v ČR meziročně klesly tržby i zisk

Energetické skupině innogy loni v ČR meziročně klesly tržby i zisk Zdroj: profimedia.cz

Energetické skupině innogy loni v ČR meziročně klesly tržby i zisk
2
Fotogalerie

Energetická skupina innogy loni v Česku dosáhla čistého zisku 1,8 miliardy korun, meziročně o 600 milionů méně. Utržila 32,7 miliardy korun, což je v meziročním srovnání o 1,6 miliardy korun méně. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti, kterou zveřejnila ve Sbírce listin.

Společnost innogy Energie, která je součástí skupiny, vykázala pokles čistého zisku o 35 procent na 1,34 miliardy korun. Způsobil to prudký růst nákupních cen elektřiny a plynu, který srazil marže z prodeje obou komodit koncovým zákazníkům. Na výsledky firmy innogy Energie ve středu upozornil Ekonomický deník.

Podle předsedy představenstva innogy Tomáše Varcopa se skupina musela vypořádat mimo jiné s rostoucími cenami energií. „Na začátku roku rostly ceny energií pozvolně, ovšem v polovině roku už byly na dvojnásobku a od září jsme byli svědky naprosto bezprecedentního růstu. S ohledem na veškeré náročné výzvy lze celkově rok 2021 hodnotit jako úspěšný a hospodářský výsledek na úrovni očekávání jako velmi dobrý,“ uvedl Varcop ve výroční zprávě.

Expert pro Blesk o konci ruské ropy v EU: Má to háček! A Putina to tlačí dávat slevy

Video placeholde
• Pavlína Horáková

Společnost innogy chce letos mimo jiné eliminovat dopady energetické krize na výsledek hospodaření za letošní rok. Dnes zveřejněná výroční zpráva se věnuje i ruské invazi na Ukrajinu, zmiňuje mimo jiné evropské sankce proti Rusku a hrozbu zastavení dodávek plynu.

„Nelze vyloučit, že jedním z důsledků tohoto vývoje by mohlo být zastavení dodávek zemního plynu z Ruska do Evropy, byť by to mělo negativní dopady na obě strany. Pokud by tato situace nastala, mohlo by to mít významné negativní dopady do hospodaření společnosti a případně hodnoty jejích aktiv či pasiv, které ovšem nelze v tuto chvíli vyčíslit,“ uvedlo innogy.

V roce 2021 innogy Energie prodala svým koncovým zákazníkům přes 30 milionů megawatthodin (MWh) zemního plynu, což představuje meziroční nárůst o 11 procent. Prodej elektřiny vzrostl o 19 procent na čtyři miliony megawatthodin. Vliv na to měl mimo jiné pád dodavatele Bohemia Energy. V případě innogy Energie se jednalo u plynu o více než 200 tisíc zákazníků, firma získala desítky tisíc nových smluv.

Skupinu innogy v ČR, která zaměstnává 1400 lidí, tvoří aktuálně mimo jiné společnosti innogy Energie, innogy Zákaznické služby, innogy Energo a řídicí společnost innogy Česká republika. Majitelem skupiny innogy v ČR je od předloňska maďarská energetická skupina MVM.