Slovenská chlouba Agrofertu zprovoznila novou chemickou výrobnu za osm miliard

Závod Duslo

Závod Duslo Zdroj: duslo.sk

Slovenská chemička Duslo z české skupiny Agrofert otevřela novou jednotku na výrobu čpavku za více než 310 milionů eur (7,9 miliardy korun). Podnik získal na projekt od slovenských úřadů státní pobídky. Slovenská média v souvislosti s jejich udělením už dříve upozornila na možný střet zájmů, nicméně Evropská komise výhrady neměla.

Největší investici skupiny Agrofert začalo Duslo realizovat před dvěma lety. Zařízení pod názvem Čpavek 4 na ploše 4,3 hektaru dokáže vyrobit 1600 tun čpavku denně. Firma tvrdí, že jde o nejmodernější svého druhu v Evropě. Jeho jednotkové energetické náklady ohledně spotřeby zemního plynu jsou zhruba o šestinu nižší proti dosavadní výrobní jednotce, jejíž produkční kapacita činila 1300 tun čpavku denně.

Investici podniku Slovensko podpořilo daňovou úlevou v hodnotě 58 milionů eur (1,5 miliardy korun), proti jejímuž poskytnutí neměla námitky ani Evropská komise. Agrofert uvedl, že bez získání pobídek by skupina uskutečnila investici v Německu.

Slovenská média připomněla, že tehdejší slovenský ministr hospodářství a předtím státní tajemník tohoto ministerstva Pavol Pavlis v 90. letech působil spolu se zakladatelem Agrofertu a nynějším českým premiérem Andrejem Babišem ve firmě obchodující se zemědělskými produkty a hnojivy. Schválení pobídek pro Duslo předcházela i změna slovenského zákona, na jehož základě o pobídkách pro velké investice již nemusí rozhodovat vláda, ale stačí souhlas příslušného ministra.

"Výstavba zařízení a jeho spuštění zařadila náš závod mezi evropskou technologickou špičku v chemickém průmyslu. Výrobna Čpavek 4 je natolik konkurenceschopná, že její přínos dlouhodobě pocítí i slovenské hospodářství," uvedl generální ředitel chemičky Duslo Petr Bláha na slavnostním ceremoniálu za účasti slovenského premiéra i ministra hospodářství. Spouštění výrobní jednotky do zkušebního provozu začalo v únoru.

Duslo má sídlo ve městě Šala, asi 75 kilometrů od Bratislavy, a čpavek vyrábí od roku 1964. Čpavek je základní surovinou k výrobě průmyslových hnojiv, které spolu s gumárenskými chemikáliemi a dalšími produkty patří do výrobního portfolia firmy.

Firmě Duslo klesl loni čistý zisk o více než třetinu na 12,12 milionu eur (310 milionů korun), což podnik zdůvodnil poklesem prodejních cen hnojiv a naopak zdražením vstupních surovin. Tržby chemičky, která zaměstnává přibližně 2000 pracovníků, stouply o 11,8 procenta na 403,76 milionu eur (10,3 miliardy korun).