Komunisté zřejmě prosadí zdanění církevních restitucí

Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: Anna Vacková, E15

Návrh, který možná projde už tento měsíc, má podporu ANO, ČSSD a uskupení Tomia Okamury. S blížícími se volbami podle stran nesouvisí.

Po šesti letech od schválení majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi se jejich dohoda se státem zakotvená v zákoně už tento nebo nejpozději příští měsíc zásadně změní.

Až na výjimky podpoří poslanci koalice ANO a ČSSD návrh KSČM, která menšinovou vládu toleruje, dodatečně zdanit finanční náhrady za nevydané pozemky nebo budovy. Pro je také SPD a část Pirátů. Ve dvousetčlenné Poslanecké sněmovně tak mají odpůrci církevních restitucí i před druhým a závěrečným třetím čtením jasnou převahu. 

„Víme, že to bude komplikované v Senátu, ale jsem přesvědčen, že hlasů na to bude dostatek,“ prohlásil šéf komunistů Vojtěch Filip v narážce na pravděpodobné veto horní komory, které budou muset poslanci přehlasovat. Zdanění restitucí byla jedna z hlavních podmínek KSČM pro podporu kabinetu Andreje Babiše (ANO).

Podle premiéra hovoří jeho hnutí o seškrtání náhrad už několik let. „Starostové si stěžují, že nároky církví nejsou v souladu s tím, co bylo schváleno, a že se s nimi musejí soudit,“ řekl.

I předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka míní, že způsob vyplácení kompenzací je potřeba revidovat. „Už jsme to slibovali před volbami v roce 2013, ale návrh jsme kvůli odporu tehdejšího koaličního partnera KDU-ČSL nepředložili,“ podotkl. Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v té době argumentoval slovy, že i kdyby zdanění restitucí parlamentem prošlo, zrušili by ho ústavní soudci.

„Myslíme si, že každý příjem by měl podléhat zdanění,“ shrnul postoj SPD jeho lídr Tomio Okamura.  

Za protiústavní považuje komunistickou předlohu opoziční ODS. „I její autoři tuší, že u Ústavního soudu narazí,“ míní šéf občanskodemokratických poslanců Zbyněk Stanjura. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek dodal, že návrh prolamuje hranici, kde začíná a končí právní stát. „Není to otázka politická ani náboženská, ale otázka právní,“ poznamenal.

Podle opozice vytáhly vládní partaje téma církevních restitucí záměrně v horké fázi kampaně před senátními a komunálními volbami. „Neděláme to kvůli volbám,“ tvrdí Babiš.

Návrh před týdnem projednal sněmovní ústavně právní výbor. Doporučil poslancům, aby novela neplatila už od začátku příštího ledna, ale až o rok později. „Ústavní soud by tak dostal prostor se s úpravou zákona vypořádat,“ uvedl šéf výboru Marek Benda (ODS). Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) však namítá, že odklad je zbytečný.