Státní zastupitelství torpéduje reorganizaci skupiny Via Chem

Chemička Spolchemie Ústí nad Labem

Chemička Spolchemie Ústí nad Labem Zdroj: profimedia

Petr Sisák
2
Fotogalerie

Věřitelé Via Chem Group schválili reorganizační plán, který počítá s finanční injekcí miliardáře Karla Pražáka. Státní zastupitelství se plán pokouší sestřelit kvůli údajným insolvenčním čachrům.

Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích se snaží zvrátit průběh insolvenčního řízení se skupinou Via Chem. Krajskému soudu navrhuje, aby místo reorganizace spadla firma do konkurzu. Státní zástupkyně tvrdí, že reorganizace má za cíl znevýhodnit věřitele. Firma i drtivá většina věřitelů to odmítá. V případu Via Chem čelí kvůli insolvenčním manipulacím obvinění 14 lidí včetně samotné firmy.

Via Chem Group patří do okruhu kontroverzního byznysmena Petra Sisáka. Dluhopisy skupiny v minulosti přes firmu Key Investments koupilo mimo jiné několik pražských městských částí. Kvůli nevydařené investici přišly o stovky milionů korun.

„Krajské státní zastupitelství doložilo konkrétní skutečnosti, které dokládají nepoctivý záměr dlužníka,“ řekla na čtvrteční schůzi věřitelů skupiny státní zástupkyně Michaela Hojdarová.

Státní zástupkyně mimo jiné tvrdí, že věřitelský výbor ovládají firmy a osoby napojené na Via Chem. Navíc podle Hojdarové není co reorganizovat, protože holding nic reálného nevlastní. Nejcennějším majetkem Via Chem Group je v současnosti třetinový podíl v ústecké chemičce Spolchemie. Jeho hodnota má být kolem čtvrt miliardy korun. Via Chem přitom věřitelům dluží kolem dvou miliard.

Skupina Via Chem s tvrzeními státního zastupitelství nesouhlasí. „Reorganizačním plánem a celým jednáním dlužník prokázal, že chce věřitele maximálně uspokojit,“ uvedl před soudem advokát skupiny Michal Strnad.

Via Chem má podle reorganizačního plánu zachránit kapitálová injekce od společnosti AB-Credit finančníka Karla Pražáka. Nabízí půjčku několik set milionů korun a odkud čtvrt miliardové pohledávky vůči Spolchemii. Této chemičce již přitom Pražák půjčuje i přímo.

V případě schválení reorganizačního plánu můžou věřitelé dostat polovinu svých pohledávek. Nebo se můžou rozhodnout pro kapitalizaci pohledávek a získat podíl ve Via Chem Group. Na aktuální schůzi pro tento plán hlasovala drtivá většina věřitelů. Vyhráno ale ještě nemají.

„Reorganizační plán musí ještě schválit soud. Jeho rozhodnutí lze očekávat do několika týdnů,“ komentoval insolvenční procesy právník Bystrík Bugan z advokátní kanceláře Bugan Legal.

Českobudějovický krajský soudce Miroslav Veselý označil souhlas věřitelů s reorganizačním plánem jen za jeden z předpokladů, aby plánu mohl dát zelenou také soud. Bude se mimo jiné muset vypořádat s námitkami státní zástupkyně.

„Některé poznatky, které Krajské státní zastupitelství uvádí, jsou zásadního charakteru, některé jsou právně irelevantní,“ poznamenal na schůzi věřitelů soudce Veselý.

Na ochotě Pražákovy společnosti AB-Credit sanovat Via Chem nic nezměnilo ani trestní stíhání firmy, ani úsilí státního zastupitelství smést reorganizaci ze stolu.

„Z pozice významného věřitele společnosti Spolchemie si uvědomujeme důležitost stability Via Chem Group jako jejího největšího akcionáře. Související rizika průběžně vyhodnocujeme a jsme i nadále připraveni z pozice investora podpořit předložený reorganizační plán,“ sdělil mediální zástupce AB-Credit Ondřej Pechar. Také AB-Credit označuje reorganizační plán za nejvýhodnější řešení pro věřitele.