Slovensko láká další automobilku - tentokrát BMW

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Německá automobilka BMW zkoumá možnosti výstavby nového závodu na Slovensku. Informovala o tom televize Markíza. Podle slovenského ministra práce Jána Richtera jsou jednání s automobilkou v počáteční fázi. Konkurentem Slovenska o investici BMW je prý Mexiko.

Automobilový průmysl je jedním z tahounů exportně orientované slovenské ekonomiky. V zemi mají své továrny Volkswagen, Kia Motors a PSA Peugeot Citroën, které loni vyrobily téměř 640 tisíc aut. Země se tak v této kategorii dostala v přepočtu na obyvatele na světovou špičku, letos by se výroba aut na Slovensku měla znovu zvýšit.

BMW by svůj nový závod podle médií mohla umístit do průmyslového parku Kechnec na východním Slovensku, kde je vysoká nezaměstnanost. Nynější továrny tří automobilek jsou postaveny na západě a severu země, kde podniká také většina jejich dodavatelů.

Ke koncentraci firem do těchto regionů podle dřívějšího vyjádření sdružení automobilového průmyslu přispívá i chybějící dálniční spojení mezi západní a východní částí Slovenska. To se podle odhadů současné vlády nepodaří dokončit ani do roku 2017.