Slovinsko prodlouží provoz své jaderné elektrárny o dvacet let

Slovinská jaderná elektrárna Krško

Slovinská jaderná elektrárna Krško Zdroj: breki74, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Slovinsko a Chorvatsko se rozhodly prodloužit provoz jediné slovinské jaderné elektrárny Krško o dvacet let do roku 2043. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na provozovatele elektrárny, která pokrývá zhruba čtvrtinu spotřeby elektřiny ve Slovinsku a zhruba pětinu v Chorvatsko.

„Provozní doba Krška byla prodloužena pod podmínkou, že elektrárna projde každých deset let bezpečnostní prověrkou,“ uvedla podle Reuters mluvčí slovinské státní energetické společnosti GEN. Ta elektrárnu provozuje společně s chorvatskou státní energetickou firmou HEP.

Elektrárna, která je ve společném vlastnictví Slovinska a Chorvatska, byla vybudování ve spolupráci s americkou firmou Westinghouse a původně měla sloužit pouze do roku 2023. Obě země prodloužení provozu dlouho zvažovaly. Loni v červenci musela elektrárna na několik dnů přerušit provoz kvůli technickým problémům se zařízením pro sledování teploty hlavní chladící jednotky.

Elektrárna Krško se nachází na jihozápadě Slovinska, poblíž hranic s Chorvatskem. Do komerčního provozu byla uvedena v roce 1983.