Solar CD podala trestní oznámení na Vitáskovou. Kvůli licenci

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: Tomas Novak

Společnost Solar CD, provozovatel solární elektrárny v Českém Dubu na Liberecku, podala trestní oznámení na předsedkyni Energetického a regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou a dalších pět zaměstnanců úřadu. Opakovaně prý porušili zákon a ústavní principy při vydávání licence. ERÚ s argumentací firmy nesouhlasí.

Licenci pro solární elektrárnu zrušil letos v červnu Krajský soud v Brně. Jako důvod uvedl vady v jejím řízení. ERÚ měl podle firmy následně znovu posoudit nárok společnosti na licenci. Solar CD sdělil, že úřad elektrárně dosud novou licenci dosud nevydal, i když firma splňuje všechny zákonné požadavky.

„Nevidíme žádný důvod pro podávání trestního oznámení,“ řekl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. „Není pravdou, že společnost Solar CD dodala všechny podklady potřebné pro udělení licence,“ dodal. Podle něj po červnovém rozsudku pokračovalo licenční řízení z roku 2010, jako kdyby licence nikdy nebyla udělena.

„Vzhledem ke třem pravomocným soudním rozsudkům, které konstatovaly neplatnost revizní zprávy, jsme požádali Solar CD o doložení nové revizní zprávy. Ani po prodloužené lhůtě ze 30 na 50 dnů nebyla revizní zpráva dodána a řízení tedy bylo dle zákona zastaveno,“ dodal. I s tím ale firma nesouhlasí. ERÚ má prý kladně vyřízené revizní zprávy z roku 2010. Společnost proto nevidí důvod, proč předkládat nové.

Tresty za uplácení

Elektrárnu pro Solar CD stavěla společnost Lumen Energetický Development. Krajský soud v Liberci na jaře potvrdil třem jejím pracovníkům tresty za pokus o uplácení jednoho zaměstnance ERÚ ve snaze získat licence. Solar CD se od jednání zástupců distancoval.

Firma také poukázala na případ, ve kterém je Vitásková s dalšími pracovníky ERÚ obviněná kvůli udělení licence elektrárnám Saša-Sun a Zdeněk-Sun synů miliardáře Zdeňka Zemka a stejně jako elektrárna v Českém Dubu obdržely licenci 31. prosince 2010, to znamená v poslední den výhodnějších výkupních cen elektřiny.

Zdeněk-Sun a Saša-Sun

„Společnosti Zdeněk-Sun a Saša-Sun, jejichž představitelé spolu se šéfy ERÚ čelí u soudu mnohaletému vězení právě v souvislosti s podezřelým udělováním licencí, mohou díky rozhodnutí ERÚ nadále vyrábět. Naproti tomu naší firmě, jejíž představitelé nebyli nikdy z žádného nezákonného jednání ani obvinění, natož obžalováni, ERÚ o obnovení licence protiprávně stále nerozhodl,“ uvedl Solar CD.

Firmě a bankám prý každý den vzniká škoda 150 tisíc korun a reálně hrozí vznik škody několika set miliónů korun. Souvislost s jinými kauzami ERÚ odmítá. „V případě Saša-Sun a Zdeněk-Sun šlo o obnovu řízení z vlastního podnětu ERÚ, což je úplně jiný typ správního postupu než v případě Solar CD,“ dodal Chvojka.