Solar Global začal kupovat solární elektrárny, do půlroku chce 15 megawattů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Česká solární pětka Solar Global se pustila do expanze. Prostřednictvím dceřiné společnosti Solar Global Investment koupila v Česku dvě elektrárny s celkovým výkonem 2,5 megawattu. Jednou z nich je elektrárna Solek V, což je jediná velká fotovoltaická elektrárna, kterou v tuzemsku provozovala společnost Solek Group. Před podpisem jsou smlouvy o koupi dalších dvou elektráren, čímž by se firma dostala na celkový výkon 7,5 megawattu. Do poloviny příštího roku chce vlastnit 15 megawattů.

Solar Global Investment založili letos v září Vítězslav Skopal a Stanislav Absolon, kterým od letošního jara patří sto procent Solar Globalu, a František Smolka, který se do jara na vlastnictví Solar Globalu podílel. Na akvizice vyčlenili investoři vlastní peníze, v záloze mají ještě bankovní financování. Zatím za pořízení dvou elektráren firma utratila necelých dvě stě milionů korun.

„Po dokončení akvizic zvážíme optimalizaci financování jednotlivých projektů. Elektrárny také dokážeme technicky vylepšit a zvýšit tak jejich výrobu,“ vysvětluje solární plány František Smolka, kterému patří polovina SG Investment. U jedné z elektráren už objevili technický problém, jehož odstraněním se výroba zvedne o tři až pět procent.

Solek Group se prodejem elektráren z Česka stahuje. Podnik se soustředí na projekty v zahraničí, například v Chile.

Zatímco Solar Global, který vlastní třináct elektráren s výkonem pětadvacet megawattů, posiluje, Solek Group se prodejem z Česka stahuje. „Pracujeme na postupném prodeji aktiv tam, kde máme pouze jeden zdroj a tím i velmi malý podíl na trhu. Současně je pro nás náročné sledovat regulaci v dané zemi. Už minulý rok jsme takto prodali megawattový park na Slovensku,“ říká Zdeněk Sobotka, člen představenstva Solek Group.

Firma se teď soustředí na projekty v zahraničí, kde nebude závislá na dotacích. Letos začne stavět v Chile elektrárnu s výkonem tří megawattů. Pro Solar Global znamená nákup elektráren také posílení pro svůj byznys servisu a údržby fotovoltaik.

Její společnost FVK Global Service je dvojkou na tuzemském trhu a stará se o více než sto megawattů elektráren. K nim nyní přibudou i nyní koupené výrobny. „Chceme také rozvíjet segment střešních solárních instalací a navazující obor akumulace elektrické energie. Pro tyto aktivity plánujeme založení nové firmy,“ dodává Vítězslav Skopal, předseda představenstva a spolumajitel Solar Globalu.