SOR loni rekordně vydělal, prodal přes 750 autobusů

Elektrobus SOR EBN 8

Elektrobus SOR EBN 8 Zdroj: Jiri Cerny, DPMB

Výrobce autobusů SOR Libchavy dosáhl v roce 2015 rekordních výsledků. Prodal 751 vozidel, což představuje meziroční nárůst o 31 procent. Tržby se zvýšily o 42 procent na 3,794 miliardy korun a zisk po zdanění o 44 procent na 347 milionů korun.

„Rok 2015 lze hodnotit jako jeden z nejlepších v historii,“ uvedl ve výroční zprávě jednatel společnosti Vítězslav Tymr. V mnoha finančních ukazatelích jde podle něj o nejlepší výsledky za dobu existence firmy.

Nejvíce autobusů, 450, společnost prodala v České republice. Dalších 124 směřovalo na Slovensko, 79 do Polska, 51 do Německa a 41 do Estonska. Zbytek exportu připadá na Bulharsko a Švýcarsko. Nejvíce se prodalo městských kloubových autobusů. K velkým zakázkám patřily dodávky autobusů pro skupinu Arriva CZ a SK, Dopravní podnik hlavního města Prahy, skupinu ČSAD Invest, Dopravní podnik Bratislava a 96 karoserií pro Škoda Electric.

Průměrný přepočtený počet zaměstnanců se meziročně zvýšil o 22 procent na 852. Průměrná hrubá mzda dosáhla vloni 25 283 korun měsíčně, což je o čtyři procenta více než v roce 2014.

SOR bývala původně společnost, která před rokem 1990 vyráběla zemědělské stroje. V roce 1991 ji koupili bývalí zaměstnanci Karosy. Za dva roky vznikl první prototyp autobusu o délce 7,5 metru, další typy vozidel následovaly. Stoprocentním vlastníkem společnosti je prostřednictvím firmy Bauliga společnost EP Industries, jejímž majoritním akcionářem je Daniel Křetínský. Společnost má také dceřiné firmy pro distribuci svých autobusů a jejich servis v Polsku, Bulharsku a na Slovensku.