Soud zahájil insolvenční řízení s firmou ze Světlíkova holdingu

Jan Světlík, Vítkovice Machinery Group

Jan Světlík, Vítkovice Machinery Group Zdroj: E15 Anna Vackova

Ostravský krajský soud dnes zahájil insolvenční řízení s firmami Vítkovice Power Engineering a Vítkovice Mechanika ze strojírenské skupiny Vítkovice Holding podnikatele Jana Světlíka. Návrh podaly brněnské společnosti Wetag Invest a PRH Estate ze skupiny Wetag. Wetag sdělila, že jako obchodní příležitost skoupila pohledávky za oběma firmami. Podle Vítkovic ani jedna společnost není v situaci úpadce. Skupina prý chce rychle doložit, že na zaplacení teoretických pohledávek má peníze.

Podle mediální zástupkyně firmy Wetag Radky Háčkové byly v insolvenčním řízení přihlášeny pohledávky téměř za šest milionů korun vůči společnosti Vítkovice Power Engineering a pohledávky 475 tisíc korun za společností Vítkovice Mechanika.

Wetag tvrdí, že v současnosti uzavírá dohody s dalšími dodavateli, jejichž pohledávky plánuje připojit do podaných insolvenčních návrhů. „Jen během dnešního dne nás kontaktovalo 13 věřitelů s pohledávkami v řádech desítek milionů korun,“ uvedla Háčková.

Současně se ohradila proti spekulacím, že by za insolvenčními návrhy mohl být podnikatel David Beran nebo skupina KKCG Karla Komárka. Beran vede se Světlíkem spor o akcie Vítkovice Holding, KKCG je menšinovým podílníkem Světlíkovy strojírenské skupiny. „Naše obchodní aktivity jsou striktně a pouze našimi obchodními aktivitami. S panem Beranem nebo skupinou KKCG nemají nic společného,“ uvedla.

Věřitel s Vítkovicemi nejednal

Obchodní ředitel vítkovické skupiny Jiří Skuhra uvedl, že údajný věřitel s Vítkovicemi nejednal, ani si neověřil, zda jsou schopny pohledávky uhradit. „To je absurdní. Je to reklamní trik, většina našich pohledávek se nedá platně postoupit,“ uvedl. Vítkovice vyzvaly dodavatele k velké obezřetnosti při postupování pohledávek, vystavují se totiž podle nich riziku, že akt postoupení bude od počátku neplatný.

Podle Wetagu je ale vše po právní stránce v pořádku. „Z analýz smluvní dokumentace každé jednotlivé pohledávky vyplývá, že neexistuje žádné omezení věřitelů tyto pohledávky postoupit dál,“ sdělila Háčková. „Těm, kteří pohledávky odprodat nemohou, jsme doporučili, aby se sami připojili se svými nároky do zahájeného insolvenčního řízení. Všechny pohledávky přihlášené do insolvence jsou samozřejmě platné, uznané dlužníkem a více než 90 dnů po splatnosti,“ doplnila.

„Skupina Vítkovice Machinery Group má 34 firem a nic nenasvědčuje tomu, že by nebyla schopna uhradit závazky z obchodního styku,“ uvedla Kijonková. Skupina podle ní v tuto chvíli pracuje na tom, aby soudu velmi rychle doložila, že má i na úhradu teoretických pohledávek skupiny Wetag.

Vítkovice Power Engineering patří k hlavním součástem skupiny Vítkovice Holding. Skupina loni měla obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík. Podniky ze skupiny zaměstnávají 8000 lidí.