Špička ve výtazích se tlačí na trh s letadly

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Americký letecký průmysl hlásí obchod roku: smíšený koncern United Technologies (United Tech) kupuje dodavatele technologií Goodrich. Pořizovací cena 16,5 miliardy dolarů (301 miliard korun) je největší investicí United Tech za deset let. Podílníci Goodrich dostanou za akcii 127,5 dolaru, což znamená 47procentní přídavek proti aktuálnímu kurzu akcií Goodrich.

Nájezdník navíc převezme 1,9 miliardy dluhů své kořisti, sdělila agentura Reuters s odvoláním na management United Tech, který soupeří s kolosy jako General Electric a Honeywell. Spojením s Goodrich, který zásobuje Boeing a Airbus, si konglomerát výrazně vylepší své postavení. Až dosud byly jeho doménou výtahy a klimatizace, vazby na letectví představovaly akvizice výrobce motorů Pratt & Whitney a producenta elektronického vybavení Hamilton Sundstrand. Oba jsou zákazníky Goodrich.

„Tato firma se k nám hodí strategicky, upevní naši pozici v růstových regionech,“ uvedl šéf United Tech Louis Chenevert, který dříve řídil Pratt & Whitney. Jeho protějšek, Marshall Larsen, který působí v Goodrich 34 let, má usednout do čela nové sekce UTC Aerospace Systems. Sídlit bude v Charlotte v Severní Karolíně.

V praxi má fúze udělat z United Tech společnost, která se vypořádá se stoupající poptávkou, konstatují pozorovatelé. Ta jde nahoru zejména v segmentu úsporných letadel, která plní knihy objednávek více, než dokážou dodavatelé zvládnout.

Pár United Tech – Goodrich může navíc společně eliminovat slabší výsledky některých aktivit, které trpí snižováním výdajů na zbrojení. „Jde o růstový krok United Tech do oboru civilní letecké přepravy, který sníží závislost na armádních zakázkách,“ míní analytik Jim McAleese.

Kdo je kdo

» United Technologies Corporation je nadnárodní podnik sídlící v Connecticutu. Má široký záběr od leteckých motorů přes výtahy a eskalátory po zabezpečovací systémy. Loni dosáhl čistého zisku 4,7 miliardy dolarů

» Goodrich Corporation, dříve B. F. Goodrich Company, je americký výrobce letadel ze Severní Karolíny. Loni otevřel provozovnu v polském Rzeszowě