Spojí Temelín Westinghouse a Francouze?

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: E15 Anna Vackova

Když tuzemská energetická jednička ČEZ nedávno oznámila, že kromě tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně uspořádá i výběrové řízení na partnera pro tento projekt, otevřela prostor mnoha spekulacím. Znamená to, že v dodavatelském tendru teď má větší šanci ta firma, která poté ze stejné země přitáhne strategického partnera pro ČEZ, aby se podílel na financování stavby?

To by byla nesporně výhoda pro francouzskou Arevu, protože partnerem ČEZ by se pak mohl stát její tradiční souputník – další francouzská společnost Eléctricité de France (EDF).

ČEZ jakoukoli souvislost mezi oběma tendry popírá, mnozí pozorovatelé ji naopak vidí. V případě zakázky za stovky miliard korun jde v každém případě o hodně.

Je vůbec možné, aby byla partnerem třeba právě EDF a dodavatelem americko-japonský Westinghouse? Je logické se na to ptát, protože zatímco EDF (pokud projeví zájem) může mít velké šance v jednom tendru, Westinghouse mnozí stále považují za favorita dodavatelského tendru. EDF koneckonců hodlá stavět další elektrárny různě po světě. Může být Westinghouse jejím dodavatelem?

Na tuto otázku deníku E15 odpověděl muž se zkušeností z obou stran. Yves Brachet dnes šéfuje evropskému Westinghouse, dříve působil ve francouzském jaderném odvětví. EDF dává podle Bracheta – ze zjevných národních důvodů – mezi dodavateli přednost Arevě.

„Ale Areva rozhodně není exkluzivním partnerem EDF,“ uvádí Brachet. Westinghouse už pro Francouze různé dodávky zajišťuje – nedávno rozšířil kontrakt na dodávky jaderného paliva pro elektrárny EDF, Francouzi si také v roce 2011 od Westinghouse objednali výměnu dvanácti parogenerátorů v hodnotě 400 milionů eur.

EDF podle Bracheta vždy zdůrazňovala, že se nechce vázat jedním typem technologie. Francouzská společnost nakonec bude uplatňovat přísně definovaný proces hodnocení, aby vybrala nejlepší technologii pro své konkrétní potřeby. A Brachet sází na to, že vzhledem k ekonomickým a bezpečnostním přednostem to je šance pro reaktory AP 1000. Právě ty nabízí Westinghouse také pro Temelín.