Spotřeba pohonných hmot loni vzrostla, i kvůli poklesu cen

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Spotřeba pohonných hmot v tuzemsku loni meziročně vzrostla. V porovnáním s rokem 2013 natankovali Češi o více než pět procent více nafty a poprvé za deset let mírně vzrostla i spotřeba benzinu, a to asi o půl procenta. Řekl to Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO). Mezi hlavní důvody růstu podle něho patří pokles cen u čerpacích stanic v druhé polovině roku a oživení ekonomiky. Růst spotřeby by podle Louly měl pokračovat i letos.

Podle ČAPPO se loni v Česku spotřebovalo zhruba 4,4 milionu tun nafty (5,17 miliardy litrů) a asi 1,6 milionu tun benzinu (2,09 miliardy litrů).

„Mezi hlavní faktory růstu u benzinu patři oživení ekonomiky, stav, kdy lidé díky výraznému poklesu maloobchodních cen od září více utráceli za pohonné hmoty, ale i třeba růst domácí mototuristiky spojené s návštěvami českých kulturních památek,“ řekl Loula. Podle něho by Češi měli meziročně více benzinu spotřebovat i letos, růst očekává do dvou procent. Spotřeba nafty by pak podle něj měla vzrůst opět o dalších pět procent.

Loula dále uvedl, že růst hrubého domácího produktu, který podle údajů Českého statistického úřadu loni v ČR vzrostl o dvě procenta, měl vliv i na růst spotřeby nafty. Podotknul, že konkrétně v případě nafty hrál svou roli například i nárůst mezinárodní kamionové dopravy.

Spotřeba benzinu a nafty v ČR v posledních letech (v tis. tun):
Rok Benzin Nafta
2010 1858 3980
2011 1791 4075
2012 1669 4058
2013 1570 4138
2014 1577 4359

Podle dat ČAPPO přibylo loni v tuzemsku i čerpacích stanic, meziročně o necelých 1,5 procenta. Ke konci roku fungovalo v Česku 7013 benzinových pump, z toho 3792 veřejných, přístupných pro všechny zákazníky. Největší růst ale loni zaznamenaly čerpací stanice s tzv. vymezeným přístupem, tj. pumpy pro omezený okruh zákazníků, kde dochází k prodeji benzinu a nafty zákazníkům, kteří mají smluvně nebo jinak upravený vztah s provozovatelem čerpací stanice. Loni jich přibylo přes sedm procent a již jich je 614.

Ceny klesaly až po 30 korun za litr

Po řadu měsíců od loňského podzimu ceny pohonných hmot v Česku klesaly. Z říjnových zhruba 36 korun za litr se hlavně na přelomu roku dostala jejich cena na některých místech až několik korun pod hranici 30 korun za litr. Důvodem byl podle odborníků přebytek ropy na trhu. Pokles ale zhruba v polovině letošního února skončil a podle analytiků by v delším horizontu měly ceny již jen stoupat nebo stagnovat.

Podle údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje, se v současnosti v Česku prodává litr nafty průměrně za 31,21 korun/l. Nejprodávanější benzin Natural 95 stojí nyní v průměru 31,09 korun/l.