Spuštění první jaderné elektrárny v arabském světě se významně přiblížilo

Barakah

Barakah Zdroj: AFP PHOTO /Barakah Nuclear Power Plant

Ředitel IAEA Jukija Amano a šéf Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) Mohamed Al Hammadi
Barakah v roce 2017
Barakah 2019
Barakah
5
Fotogalerie

První atomová elektrárna v arabském světa získala provozní licenci. Jde o jaderku Barakah v emirátu Abú Zabí, kterou staví společnost Korea Electric Power Corporation (KEPCO). Původně měla zahájit provoz v roce 2017, spuštění prvního reaktoru však bylo několikrát odloženo.

Elektrárna by mohla začít vyrábět elektřinu ještě do konce letošního roku. Provozovatelem elektrárny, který získal licenci na provoz na 60 let, je společnost Nawah Energy. Ta nyní může začít s přípravami na komerční provoz. Zkušební provoz potrvá několik měsíců.

Spojené arabské emiráty jsou důležitým producentem ropy a členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), své energetické zdroje ale chtějí rozšířit. Země se rozhodla postavit jadernou elektrárnu, aby uspokojila rostoucí poptávku po elektřině a měla více ropy na vývoz.

Cílem je, aby jaderná elektrárna uspokojovala do roku 2050 celkovou poptávku po elektřině v zemi ze šesti procent.

Po dokončení by elektrárna Barakah měla mít čtyři stejné reaktory s celkovou kapacitou 5600 megawattů. Celkovou konečnou investici projektu země neuvedla. Stavba druhého reaktoru je nyní dokončena z 95 procent.

Nawah Energy teď může začít do prvního reaktoru nakládat jaderné palivo, což potrvá dva až tři týdny. Pak musí provozovatel provést zkoušky a do května nebo červa by mohl zahájit počáteční produkci elektřiny. Dosažení plné kapacity potrvá osm až 12 měsíců, pokud během testů nenastanou nějaké komplikace.