Emirates Flight Catering: z dubajské kuchyně vzlétne miliony porcí | E15.cz

KoronaHelpdesk E15

Jak ekonomicky přežít koronavir

Více k tématu

Z dubajské kuchyně míří miliony porcí do oblak. Moderní komplex pohání solární energie

Michal Nosek

Michal Nosek

Gigantický gastronomický provoz Emirates Flight Catering Centre ze skupiny Emirates Group v Dubaji představuje svět v kuchyni nebo kuchyni světa. Na ploše tisíců metrů čtverečních v těsné blízkosti dubajského mezinárodního letiště se rozkládá několik hal, které ukrývají nejmodernější německé technologie na zpracování potravin, vaření, pečení, mytí nádobí a na třídění odpadu.

Energii z velké části dodávají solární panely. Ve spletitém komplexu pracuje jedenáct tisíc lidí devětapadesáti různých národností, kteří za den vytvoří okolo dvou set tisíc porcí jídla pro veškerá letadla, která z Dubaje odlétají. Své speciality dodávají i do letištních salonků.

První, s čím se návštěvník loni otevřeného provozu na teplou i studenou kuchyni setká, je maximální dodržování hygieny a bezpečnosti. Vstup střeží kontrolní rámy a před každým výrobním prostorem si příchozí musí vydezinfikovat i podrážky bot.

Přízemí komplexu dominuje zpracování rozmanitého ovoce a zeleniny, druhé patro patří pekárnám a ve třetím se pracuje s masem. „Využíváme zde jak místní suroviny, například okurky či brambory, ale například kuřata dovážíme hluboce zmražená z Brazílie,“ říká výrobní manažer Herbert Richler. Rodilý Vídeňan před příchodem do Emirates Flight Catering řídil cateringové provozy například v kasinech a hotelech v Macau. „Provoz hotelové restaurace a leteckého cateringu je opravdu nesrovnatelný. Hotelová kuchyně připraví jídlo, které se servíruje hostům na místě. Náš catering čeká ještě logisticky náročná přeprava na palubu konkrétního letadla,“ doplňuje Richler.

Aerolinky Emirates investují do cateringu, zelenina z vertikální farmy naplní na Expu 2020 miliony talířů

Provoz pekárny ve druhém podlaží řídí Belgičan Patrick Beudot. Zaměstnanci, které vede, za den vytvoří okolo deseti tun pečiva. „Mouka je uskladněna ve dvou silech po dvanácti tunách, máslo do pečiva dovážíme z Francie a z Belgie, pečeme veškerý sortiment – od muffinů a sladkých řezů po různé bagety,“ říká pekařský mistr.

Celý výrobně distribuční proces končí u mytí nádobí, které se vrací z letadel. Vydat dvě stě tisíc porcí jídla totiž následně znamená za den umýt okolo milionu příborů, misek, skleniček, termosek na čaj a na kávu a dalšího nádobí. „Speciální linku máme například na mytí porcelánu z první třídy japonských a čínských spojů,“ vysvětluje Vilay Kumar, který řídí téměř dvě stovky lidí u mycích strojů. Třetina z nich jsou stálí zaměstnanci firmy a zbylé dvě tvoří agenturní síly.

Emirates Flight Catering v číslech

Firma byla založena společností Emirates Abela Catering Company v roce 2003. Nyní vyrábí více než 55 milionů jídel ročně a má flotilu 295 vysokozdvižných vozíků a 89 speciálních letištních vozidel.

Společnost zaměstnává zhruba 11 tisíc lidí. Maximální produkce je 225 tisíc jídel denně.

Ročně zpracuje 4200 tun kuřecího masa, 4000 tun hub, 1350 tun vajec, 900 tun rýže a sto tun těstovin.

Vlastní solární elektrárna čítá 8112 solárních panelů, které vyrobí 4195 megawatthodin elektřiny ročně. Představuje to roční spotřebu elektřiny 518 rodinných domů.

Provozuje i největší vertikální zemědělské zařízení na světě. Na rozloze 12 077 metrů čtverečních bude po plném záběhu produkovat denně 2700 kilogramů listové zeleniny.

Měsíčně zajišťuje recyklaci pěti tun papíru a 21 tun hliníkových plechovek a fólií, 120 tun skleněných lahví, 10 tun plastových lahví a 58 tisíc litrů použitého oleje.

OBRAZEM: Dubajské ulice nabízejí dokonalý mix kuchyní a chutí celého kontinentu

České týmy Formula Student testují okruh formule 1 v Abú Dhabí pro závody na Expo 2020

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!