Staropramen chystá hospody spojené se značkou Ostravar

Pivo Ostravar

Pivo Ostravar Zdroj: ctk

Po restauračním řetězci Potrefená husa a pivnicích Naše hospoda, které jsou spojené zejména se značkou Staropramen, chystají Pivovary Staropramen další koncept, tentokrát v Moravskoslezském kraji pro značku Ostravar.

„Nový koncept pro značku Ostravar hodně vychází z logiky Naší hospody. Nebude ale spojen se značkou Staropramen, ale bude určen pro ostravský region,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 generální ředitel tuzemské pivovarské dvojky Zbyněk Kovář. Bližší informace o „ostravarských“ restauracích firma brzy představí.

Projekt Naše hospoda spustil Staropramen v listopadu předloňského roku. Na rozdíl od Potrefených hus majících podobu restaurací má Naše hospoda podobu spíše klasické pivnice, kde až tolik nehraje roli jídlo, ale právě pivo. První podniky přivítaly návštěvníky v Pardubicích, Hradci Králové a dvakrát v Praze.

Také Našich hospod by mělo již brzy přibýt. „Do konce čtvrtletí by jich mělo být šest. Potenciál je u nich velký. Zatím nám to dělá radost,“ poznamenal Kovář. Obě sítě neprovozuje pivovar vlastními silami, ale na základě franšíz v úzké spolupráci s jejich provozovateli. Staropramen spolupracoval i na otevření restaurace Vinohradský parlament v červenci 2013 a následně belgické restaurace Bruxx, ale u nich se s rozšířením o další podniky tohoto typu nyní nepočítá.

Sudové pivo se na spotřebě podílí dvěma pětinami

Franšízové pivovarské sítě nespustil v posledních letech pouze Staropramen, ale téměř každý z velkých hráčů na tuzemském pivním trhu. Cílem je nejen prezentace vlastních značek, ale i snaha zastavit již letitý propad spotřeby točeného sudového piva ve prospěch piva baleného, zejména lahvového. Na spotřebě se tak nyní sudové pivo podílí jen dvěma pětinami, zatímco v dobách před deseti lety a starších to bývalo vždy přes polovinu.

Léta tak funguje síť Plzeňských pivnic, se značkou Gambrinus je v posledních pár letech spojena síť restaurací Originál 1869. Budvar má síť Budvarek, humpolecký pivovar je propojen se sítí Bernard Pubů. Na několika restauracích s názvem Šnyt se pak podílí Pivovary Lobkowicz.