Státní pojišťovna EGAP zaplatila za Liberty Steel pohledávku a stala se věřitelem

Ocelárna Liberty Ostrava

Ocelárna Liberty Ostrava Zdroj: Zerzoň Jiří / E15

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) zaplatila za huť Liberty Ostrava pohledávku 60,8 milionu eur (přibližně 1,5 miliardy korun). EGAP ručil ostravské firmě za úvěr od německé pobočky banky Greensill Bank. Státní pojišťovna se tak stala věřitelem hutní společnosti. Huť bude půjčku splácet pravidelnými splátkami.

„Exportní pojišťovna EGAP v souladu s platnými smlouvami vypořádala záruku za úvěr Greensill Bank AG poskytnutý společnosti Liberty Ostrava,“ uvedl dnes mluvčí pojišťovny Jan Černý. Podle něj jde o kvalitně zajištěnou pohledávku. „EGAP ve spolupráci se všemi dotčenými stranami nyní realizuje všechny procesní kroky k její úhradě,“ dodal Černý.

Mluvčí slezské huti Kateřina Zajíčková uvedla, že šlo o covidovou půjčku, která poskytla podniku a jejím zaměstnancům během pandemie důležitou podporu. „Po kolapsu banky Greensill, která byla poskytovatelem covidové půjčky, Liberty Ostrava spolupracovala s pojišťovnou EGAP, jakožto garantem půjčky, na tvorbě a schválení konsenzuálního plánu vyrovnání,“ uvedla Zajíčková s tím, že tento týden bylo dojednáno, jak bude Liberty Ostrava půjčku splácet.

Hospodářské noviny (HN) minulý týden napsaly, že ostravský hutní podnik nezaplatil jistinu z úvěru od německé pobočky banky Greensill, která v roce 2021 zkrachovala. Úroky u úvěru Liberty podle deníku platila, ke splacení jistiny se už ale neměla. V polovině srpna proto požádal insolvenční správce banky pojišťovnu EGAP o splátku, uvedly HN.

Stát dal Liberty garanci během covidu, aby firma mohla dál fungovat. Od května 2020 do konce roku 2021 EGAP garantováním bankovních úvěrů pomohl velkým českým exportérům načerpat 22 miliard korun. Polovina ze 110 zaručených bankovních úvěrů je už splacena a tato záruka je druhou z celkového počtu, uvedl dnes v souvislosti s děním kolem úvěru pro Liberty Ostrava mluvčí pojišťovny EGAP.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Roční kapacita výroby podniku je 3,6 milionu tun oceli. I s dceřinými společnostmi má firma 6000 zaměstnanců. Za finanční rok do loňského 31. března podnik vykázal čistý obrat 56,5 miliardy korun, čistý zisk činil 6,1 miliardy korun. Od roku 2019 patří ostravská huť do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty.