Stockholm má být do roku 2050 nezávislý na fosilních palivech

Stockholm, Švédsko

Stockholm, Švédsko Zdroj: Brorsson , CC BY-SA 3.0, wiki

Švédská vláda v průběhu tohoto týdne schválila mimořádný výdajový rámec na rok 2016, v jehož rámci investuje dodatečných 546 milionů dolarů do projektů obnovitelné energie a boje proti změně klimatu. Cílem investic je učinit ze Švédska první stát na světě, který je takzvaně „fossil fuel-free“, neboli zbavit se veškeré závislosti na spalování fosilních paliv. Politici a úředníci sice nestanovili přesné datum pro celý stát, pro hlavní město Stockholm však prý platí deadline rok 2050.

Švédsko aktuálně vyrábí dvě třetiny své elektrické energie z alternativních zdrojů – hlavně hydroelektráren a jaderných elektráren. Nyní se zaměří na zvýšení podílu solárních a větrných elektráren. A kde na to tamní ministerstvo financí vezme? Jednoduše zvýší daň z pohonných hmot.

„Staneme se prvním na fosilních palivech nezávislým státem na světě,“ predikoval hrdě tamní předseda vlády Stefan Löfven. „Když se v tomto ohledu evropská regulace neodváží jít tak daleko, Švédsko jí rádo ukáže směr,“ dodal.

Jedním z největších „výherců“ ze švédského státního rozpočtu je pak solární energetika, do níž má v letech 2017 až 2019 přitéct ročně kolem 58,4 milionu dolarů, což je osminásobek stávajících investic, upozornil Bloomberg Business.

Švédská vláda rovněž investuje nemalé prostředky do projektů chytrých sítí, uskladnění energie, flotily elektrobusů pro veřejnou dopravu nebo renovaci tamních domů a paneláků. „Máme šanci jít příkladem a změnit smýšlení vlád, ukázat, že žít v blahobytu lze i jinak, než na úkor životního prostředí,“ uvedl hlavní poradce švédského ministra, Johan Rockström s odkazem na chystanou konferenci Spojených národů o klimatických změnách, která by měla proběhnout v listopadu v Paříži.