Strojírenský Tajmac-ZPS hlásí konec krize, zdvojnásobil zisk

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Konec krize z let 2009 a 2010, která byla spojená s malou investiční aktivitou celkovým útlumem objednávek. S ohledem na své výsledky hospodaření to ohlásila strojírenská firma Tajmac-ZPS. Nárůst tržeb za hospodářský rok 2012 byl více než čtvrtinový, celkové výkony dosáhly 1,35 miliardy korun, když v roce 2011 to bylo 1,075 miliardy.

Dobré výsledky potvrdil i zisk, který byl v meziročním srovnání dvojnásobný a dosáhl 50 milionů korun. „Podobný vývoj v oblasti růstu zakázek a tržeb jsme s ohledem na průběh předminulého roku očekávali a firma na něj byla připravená. Naráželi jsme dokonce na kapacitní hranici, což však bylo dáno tím, že jsme v krizových letech přizpůsobili výrobní kapacity snížené poptávce,“ řekl E15.cz generální ředitel Michele Taiariol.

Stále platí, že zlínský výrobce obráběcích center a špičkových vícevřetenových automatů je výrazně exportně orientovaný. „Za minulý hospodářský rok změřovalo na vývoz přes 70 procent z dosažených tržeb. Ke klíčovým teritoriím patřily Itálie, SRN, Slovensko, Rusko, Indie, Polsko a rovněž USA,“ doplnil Taiariol.

Taiariol: Banky nám stále nevěří

Firma je úspěšná a konkurenceschopná i z toho důvodu, že dlouhodobě investuje do vývoje a pravidelně přichází s inovativními řešeními na svých strojích.

„Je to ale těžké, neochota bank financovat investice a vývoj je zřejmá. Je to škoda s ohledem na to, kolik české strojírenství zaměstnává lidí a jak náročné je hledat zdroje na udržení konkurenceschopnosti. Jsme úspěšní, ale to je zřejmě málo,“ posteskl si generální ředitel.

Vývoj letošního hospodářského roku je zatím příznivý, i když s na některých trzích projevuje snížená investiční aktivita. „Přeci jen vnímáme mírné ochlazení, u nás se vždy projeví u menších objednávek slévárny,“ dodal ředitel s tím, že tržby rostly firmě za první pololetí hospodářského roku 2013 zhruba o pět procent.

Rusko i Čína

K důležitým aktuálním projektům patří dodávka obráběcích center za 40 miliónů korun do Ruska pro firmu Energonasos, dodávka vícevřetenových automatů pro ruskou firmu RITM (výrobce brzd pro kolejová vozidla) za 92 miliónů korun. Velmi důležitá je také dodávka vícevřetenového automatu pro čínskou firmu Penn Engineering za 25 miliónů korun.

„Jedná se o historicky první vícevřetenový automat z naší produkce, který směřuje na perspektivní čínský trh,“ pochlubil se Taiariol.

Tajmac-ZPS se zabývá vývojem a výrobou obráběcích strojů. Výrobní program se skládá z vysoce výkonných obráběcích center a ze světového hlediska špičkových vícevřetenových automatů.

Stroje se uplatňují v náročných průmyslových odvětvích na všech světových trzích a získaly si velmi dobrou pověst pro svoje vysoké technické parametry, přesnost a spolehlivost. Společnost zaměstnává ve Zlíně přes 600 lidí.

Sofie Cerqueirová: Divokou kartu mají města