Suchoj rázně zvýší výrobu civilních letadel, pomohou státní zakázky

Výroba Suchoje Superjet

Výroba Suchoje Superjet Zdroj: CC BY-SA 2.0: Artem Katranzhi

Divize civilních letounů Suchoj v letošním roce proti loňsku zvýší produkci téměř dvojnásobně. Počítá přitom hlavně s Dobroletem, nízkonákladovými aerolinkami Aeroflotu. Jeho flotilu by v budoucnu měly tvořit stroje Suchoj SSJ 100.

Čtyřicet letadel, které firma letos vyrobí, je určeno hlavním zákazníkům, mezi kterými jsou koncerny Gazprom
avia, Aeroflot či mexický Interjet, upřesnil pro rbkdaily.ru zástupce státní korporace Suchoj. V minulém roce přitom bylo vyrobeno 25 letounů a v roce 2011 se podnik rozjížděl s pouhými čtyřmi stroji. Do roku 2016 by chtěla korporace zdokonalit výrobu a produkovat 70 letounů.

Aeroflot by měl pro Dobrolet odebírat stroje s kapacitou 95 míst. Mezitím bude Dobrolet létat na nových letadlech Boeing 737-800 NG, sdělil šéf Aeroflotu Vitalij Saveljev. „V případě dohody s Dobroletem bude z pohledu Suchoje logické zažádat o půjčku na rozšíření výroby,“ dodává expert na letecký byznys Oleg Pantělejev.

Suchoj je nejvýznamnějším konstruktérem ruských letadel. Specializuje se na výrobu stíhaček, do civilních strojů se pustil poté, co byla v roce 2010 zastavena produkce letadla JAK 42, které se užívalo pro středně dlouhé trasy a regionální dopravu. Na výrobě řady letounů s názvem Suchoj Superjet 100 spolupracuje s Boeingem, francouzskou firmou Snecma a strojírenskými závody Saturn.