Švédská ABB přesune do Jablonce výrobu vidlic a zásuvek

Centrála společnosti ABB v Brně

Centrála společnosti ABB v Brně

ABB přesune ze Švédska do Jablonce nad Nisou výrobu průmyslových vidlic a zásuvek. Počet zaměstnanců jablonecké pobočky se ale nezmění, zůstane jich 440. Do jabloneckého závodu bude převedeno i výrobní zařízení, mimo jiné automatizovaná výrobní linka na výrobu vidlic a zásuvek a dále lisy pro výrobu plastových dílů.

Přesun výroby se týká 2800 typů výrobků, od jednoduchých průmyslových vidlic, běžně známých pod názvem trojfázové zásuvky až po složitější rozvodnice. Na veletrhu Amper v Brně to řekli ČTK zástupci společnosti. ABB podniká v oblasti energetiky a automatizace.

Průmyslové vidlice a zásuvky jsou určené k použití v podmínkách průmyslových provozů a ve stavebnictví, kde se vyžaduje bezpečnost, odolnost, spolehlivost a úspora nákladů. Používají se také tam, kde je požadována zvýšená ochrana před riziky vnějšího prostředí.

Tyto přístroje zajišťují připojení elektrických zařízení dimenzovaných na vyšší napětí a proudy než domovní vidlice a zásuvky. Nejběžnější příklad použití je třífázový napájecí systém používaný pro průmyslové aplikace a přenos elektrické energie, například napájení třífázových elektrických motorů.

V Jablonci ABB vyrábí vypínače a zásuvky pro domácnosti. V sortimentu má 15 designových řad. V podniku působí 440 zaměstnanců.

ABB Česká republika loni podle konsolidovaných výsledků zvýšila tržby na rekordních 12,8 miliardy korun, když předloni utržila 12,2 miliardy korun. Firma opět investovala do svých závodů. Výše přijatých objednávek dosáhla 13 miliard Kč. V ČR působí kromě Jablonce také v Brně nebo Trutnově.