Světlík zůstává šéfem Vítkovic. KKCG s odvoláním neuspěla

Jan Světlík, Vítkovice Machinery Group

Jan Světlík, Vítkovice Machinery Group Zdroj: E15 Anna Vackova

Generální ředitel Jan Světlík zůstává i po dnešní mimořádné valné hromadě předsedou představenstva strojírenské společnosti Vítkovice. Návrh na jeho odvolání, které kvůli údajnému porušení povinností při výkonu funkce navrhl menšinový akcionář, společnost KKCG Industry podnikatele Karla Komárka, neprošel.

KKCG Industry drží ve Vítkovicích kolem deseti procent akcií. Žádný další akcionář se k návrhu na odvolání Světlíka nepřidal. Podle KKCG Světlík s dalšími třemi lidmi v roce 2008 vyvedl z firmy 225 milionů korun tím, že koupili ostravskou firmu Spojené slévárny, jež prý byla bezcenná. KKCG kvůli tomu podala žalobu, kterou se zabývá Krajský soud v Ostravě. Podle KKCG Světlík Vítkovice tuneluje na úkor ostatních akcionářů.

Světlík to odmítá. Už dříve uvedl, že koupě Sléváren nebyla úspěšná. Ale v době před krizí, kdy je Vítkovice kupovaly, podle Světlíka měly tu cenu, kterou za ně Vítkovice zaplatily. Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková uvedla, že skupina KKCG představenstvo Vítkovic šikanuje. I svolání dnešní valné hromady a její program podle ní odpovídá přípravě na jeden z řady dalších soudních sporů.

Celou strojírenskou skupinu vystupující pod značkou Vítkovice Machinery Group zastřešují Vítkovice Holding. Skupinu tvoří firmy s ročním obratem kolem 20 miliard korun, mezi nimi i Vítkovice a. s. Holding zaměstnává 8500 lidí.