Světlíkovy Vítkovice se dohodly na spolupráci s firmou Žďas

Jan Světlík, Vítkovice Machinery Group

Jan Světlík, Vítkovice Machinery Group Zdroj: E15 Anna Vackova

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group bude spolupracovat se společností Žďas. Firmy se budou snažit získat větší zakázky například v energetice, na kterých budou společně pracovat. Dnes kvůli tomu podepsaly strategickou dohodu o spolupráci. Informovala o tom mluvčí Vítkovice Machinery Group Eva Kijonková. Informaci potvrdil i předseda představenstva Žďasu Vladimír Soták. Žďas teď zaměstnává kolem 2500 lidí, vítkovická skupina má zhruba 8500 pracovníků.

„Se Ždasem dlouhodobě spolupracujeme. Jestli jsme největší strojírenská skupina, Žďas považujeme za strojírenskou dvojku v České republice, která dělá klasickou strojařinu,“ řekl generální ředitel Vítkovic Jan Světlík při dnešním podpisu dohody ve Svratce na Žďársku. Ve světě jsou podle něj však nesrovnatelně větší konkurenční kapacity, například v Číně a Indii. Spolupráce proto může oba české výrobce posílit v exportu. Dohoda ale podle Světlíka není zastírací manévr pro kapitálové propojení Žďasu a Vítkovic. Soták doplnil, že spolupráce znamená pro Žďas větší garanci toho, že lidé budou mít práci.

„Podstatou je snaha spolupracovat v dodávkách - od jednotlivých výkovků až po velké investiční celky a inženýringová řešení,“ uvedla Kijonková. Společnost Žďas sídlící ve Žďáru nad Sázavou patří do skupiny Železiarne Podbrezová Group ze Slovenska. „Obě skupiny by rády navázaly na dřívější úspěšnou spolupráci v oblasti společných dodávek investičních celků na evropské i světové trhy,“ dodala Kijonková.

Žďas a Vítkovice už v minulém roce společně zajišťovaly dodávku dílů pro vodní elektrárnu ve Venezuele. Rozjednané jsou další dva projekty, mezi nimi stavba kováren v Indii. Podle zástupců obou firem je výhodou to, že se jejich výrobní programy spíš doplňují než překrývají. Vítkovice se například zaměřují na velké výkovky, Žďas zase dělá menší kusy.

Prostor je v energetice

Firmy propojí svoje výrobní programy v oblastech, ve kterých se mohou společně ucházet o zakázky na dodávky výrobků a zařízení v České republice i v zahraničí. „Nabízí se například velký prostor v energetice, a to včetně rekonstrukcí a modernizací zařízení, na kterých se oba partneři podíleli při jejich výstavbě,“ uvedla mluvčí vítkovické skupiny. Kromě klasické a jaderné energetiky počítají s účastí na projektech zejména v oblasti vodních elektráren. Firmy také budou společně řešit některé projekty s vysokými školami.

Skupina Vítkovice Machinery Group zahrnuje přes 30 firem v tuzemsku i zahraničí. Je lídrem v několika segmentech strojírenské produkce a také evropskou jedničkou ve výrobě vysokotlakých ocelových láhví. Jednou z nejvýznamnějších investic, které vítkovickou strojírenskou skupinu spojují se společností Žďas, je právě dokončovaná rychlokovárna za zhruba dvě miliardy korun. Ta bude uvedena do provozu letos na podzim.

Metalurgická a strojírenská společnost Žďas se zaměřuje na výrobu tvářecích strojů, kovacích lisů nebo zařízení na zpracování válcovaných výrobků, odlitků a nástrojů zejména pro automobilový průmysl. V letošním roce Žďas očekává meziroční navýšení tržeb o 13 procent na 3,2 miliardy korun.