Švýcarský soud snížil exmanažerovi MUS Divišovi trest za tunelování firmy na 41 měsíců vězení

Jiří Diviš

Jiří Diviš Zdroj: Michaela Szkanderová

Jiří Diviš
2
Fotogalerie

Federální soud v jihošvýcarské Bellinzoně snížil exmanažerovi Mostecké uhelné společnosti Jiřímu Divišovi o měsíc trest v kauze tunelování této firmy. Muž by si tak měl ve Švýcarsku odpykat 41 měsíců. Uvedl to Divišův mediální zástupce Roman Kraus, který informaci získal od podnikatelových právníků.

Na rozhodnutí upozornil Deník N. Kraus dodal, že rozhodnutí není pravomocné. Diviš verdikt ještě písemně neobdržel, až se tak stane, bude mít 30 dní na případné odvolání.

Novou výši trestu projednával federální soud soud minulé pondělí. Chtěl se zabývat také trestem pro spoluobžalovaného Marka Čmejlu, ten však nakonec vůbec nevypovídal a jeho případ byl odročen.

Oba muži dosáhli snížení trestů už jednou - v prosinci 2018 ho soud zmírnil Čmejlovi z 48 na 46 měsíců, Divišovi z 46 na 42 měsíců vězení. Nyní usilovali ideálně o to, aby jim soud tresty přeměnil na podmíněné. Diviš argumentoval tím, že se soudní řízení nepřiměřeně táhne, což s sebou nese nejistotu.

Za podvodné ovládnutí MUS potrestal soud v Bellinzoně v roce 2013 šest mužů - Diviše, Čmejlu, Antonia Koláčka, Petra Krause, Oldřicha Klimeckého a Belgičana Jacquese de Grooteho. De Groote jako jediný dostal pouze peněžitý trest, ostatní byli odsouzeni k odnětí svobody.

Koláčkovi s Krausem odvolací soud jejich argumenty zamítl, a verdikt se tak pro ně stal pravomocným. Koláček ale do švýcarského vězení odmítl nastoupit s tím, že se chce účastnit soudního líčení, které se ve stejné kauze koná v Česku. Kraus za mříže zamířil nedobrovolně poté, co ho švýcarská policie zadržela na ženevském letišti. Podle serveru Novinky.cz mu měl šestnáctiměsíční trest vypršet minulou neděli.