Tanky nebo letadla: Moskva jedná s Teheránem o zbrojní zakázce za miliardy

Ruský tank T-90, který vyrábí zbrojovka Uralvagonzavod

Ruský tank T-90, který vyrábí zbrojovka Uralvagonzavod Zdroj: Vitalij V. Kuzmin, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ruská armáda
Ruská armáda
Ruská armáda
Ruská armáda
Ruská armáda
14
Fotogalerie

Rusko a Írán jednají o zbrojním obchodu v hodnotě deseti miliard dolarů (přes 251 miliard korun), který předpokládá dodávky tanků T-90, dělostřeleckých systémů, letadel a helikoptér do Teheránu, prohlásil předseda branného výboru horní komory ruského parlamentu Viktor Ozerov.

O možné zbrojní dohodě v Íránu nyní jedná ruská parlamentní delegace, která v zemi dnes končí dvoudenní návštěvu. Na programu cesty jsou rovněž debaty o užší hospodářské a regionální spolupráci.

Moskvu a Teherán pojí úzké vazby, obě země rovněž podporují syrského prezidenta Bašára Asada. Letos v dubnu Rusko začalo s dodávkou protiletadlového systému S-300.

Smlouva byla sice podepsána před devíti lety, realizace kontraktu byla ale pozastavena poté, co Rada bezpečnosti OSN v roce 2010 přijala rezoluci, která předpokládala zavedení dalších sankcí vůči Íránu.

Loni se však Teherán s pěti velmocemi s právem veta v Radě bezpečnosti OSN (USA, Rusko, Čína, Británie, Francie) a Německem dohodl na omezení svého jaderného programu, čímž si zajistil zrušení sankcí.