Zaorálek rozjíždí vztahy s Íránci, chce tu mít jejich velvyslance

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a jeho íránský protějšek Mohammad Džavád Zaríf

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a jeho íránský protějšek Mohammad Džavád Zaríf Zdroj: ČTK

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a jeho íránský protějšek Mohammad Džavád Zaríf
Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a jeho íránský protějšek Mohammad Džavád Zaríf
Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a jeho íránský protějšek Mohammad Džavád Zaríf
Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a jeho íránský protějšek Mohammad Džavád Zaríf
Příležitosti jsou v Íránu nejen v opravách už poničených budov, ale i zabezpečení statiky staveb proti budoucím zemětřesením.
14
Fotogalerie

Český vstup na íránský trh zatím nebyl tak masivní, jak si Česko představovalo, řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po jednání s íránským kolegou Mohammadem Džavádem Zarífem. Ministr chce víc využít potenciál íránského trhu, podle něj je ale k tomu třeba úplné odstranění bariér, které dosud vytvářejí americké banky. Vidí prostor zejména pro investice v energetice a v dopravní infrastruktuře.

Ministr chce víc využít potenciál íránského trhu, podle něj je ale k tomu třeba úplné odstranění bariér, které dosud vytvářejí americké banky. Vidí prostor zejména pro investice v energetice a v dopravní infrastruktuře.

"Díky tomu, že existují ještě některá omezení ze strany amerických bank, tak jsou určité brzdy, které způsobují, že náš vstup - nemyslím, jenom České republiky, ale vůbec Evropy - nebyl tak masivní, jak jsme si možná představovali. Takže z toho úplná radost není a je to něco, co se musí řešit," řekl Zaorálek.

Podle něj je třeba umožnit Íránu neomezený přístup na finanční trhy, aby mohl financovat hospodářské projekty. Přístup na íránský trh v minulosti brzdily sankce, které mezinárodní společenství na Teherán uvalilo kvůli jeho jadernému programu. Po loňské dohodě o dohledu nad programem by měly být sankce zrušeny.

Už nyní jsou ale české firmy podle Zaorálka na íránském trhu aktivní. "V oblasti energetiky už máme první výsledky," řekl. "Dá se vypočítat série projektů, které se skutečně spustily a které se realizují, takže to není jen ve sféře nějakých úvah," uvedl. Prostor vidí také pro české investice do budování dopravní infrastruktury i v oblasti jaderné energetiky.

"Pro Českou republiku je Írán tradiční partner. Velice stojíme o to, aby vztahy nabraly dynamiku a mohli jsme se vrátit ke spolupráci, která existovala v minulosti," řekl.

"Jsme připraveni vytvořit všechny podmínky pro to, abychom mohli rozvinout potenciál, který existuje a který byl dosud naprosto nevyužitý," uvedl s tím, že Česko má zájem na uzavření dohody s Íránem o zamezení dvojího zdanění a chce podpořit i vstup Íránu do Světové obchodní organizace (WTO).

Vše o Íránu si přečtěte zde

Zaorálek se také se Zarífem shodl, že vlády obou zemí mají zájem povýšit diplomatické vztahy na úroveň velvyslanců. Teherán v minulosti omezil diplomatické zastoupení na úroveň chargé d'affaires zejména kvůli svému odporu k vysílání Rádia Svobodná Evropa z Česka.

"Z naší strany je pozice jasná. My jsme svobodná země a my nemáme schopnost ani možnost, ani dokonce zájem nějakým způsobem vstupovat do toho, když někdo u nás vysílá, pokud dodržuje zákony a pravidla," řekl Zaorálek.

Česko je ale podle něj připraveno zřídit na ministerstvu zahraničí koordinátora, kterému by íránská strana mohla sdělit, v čem vidí problémy. Česko by tímto způsobem mohlo vysvětlit, proč nevidí nutnost do situace zasahovat. "Věřím, že to bude takový kompromis, který způsobí, že se to téma utlumí," řekl.