Tarify se nebudou počítat podle jističe, navrhuje ERÚ

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Energetický regulační úřad (ERÚ) navrhuje, aby se plánované nové tarify elektřiny nepočítaly podle velikosti jističe. Původně navržená tarifní struktura, která měla platit od roku 2017, přitom právě velikost jističe zohledňovala. Předsedkyně úřadu Alena Vitásková letos na začátku března ale uvedla, že ERÚ původní návrh přepracuje. Panovaly totiž obavy, že nové tarify negativně dopadnou například na chataře, kteří mají nízkou spotřebu, ale současně mají jistič s vyšší kapacitou.

„Je nesmysl, aby se velikost jističe na stanovení tarifu nějak zásadně podílela, jistič je především bezpečnostní prvek,“ uvedla Vitásková, která o záměru zcela změnit způsob výpočtu nových tarifů informovala premiéra Bohuslava Sobotku a ministra průmyslu Jana Mládka (oba ČSSD).

ERÚ uvedl, že se všichni účastníci dnešní schůzky, kterou iniciovala Vitásková, shodli na tom, že nová tarifní struktura nesmí poškodit koncové zákazníky a podpořili zapojení zástupců občanů přímo do tarifní komise. Dosud v ní byli pouze zástupci regulátora, ministerstva průmyslu a obchodu, výrobců a distributorů.

Veřejné konzultace

Do konce června probíhají v jednotlivých městech veřejná konzultační setkání, na kterých se ERÚ ptá občanů na jejich připomínky, které následně do nového návrhu implementuje. Další setkání proběhne 20. dubna v Opavě.

Plánované změny tarifního systému se týkají výhradně takzvaných regulovaných cen, které právě ERÚ každoročně stanovuje. Zahrnují například platby za přenos a distribuci. Na takzvanou silovou složku ceny, kterou stanovují jednotliví dodavatelé, nemá mít změna žádný vliv. Vitásková dříve uvedla, že nové tarify elektřiny mohou platit až od roku 2019.