Tata Steel prodá svá britská aktiva, má více zájemců

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Indická ocelářská společnost Tata Steel v pondělí zahájí prodej svých aktivit v Británii. Oznámil to britský ministr obchodu a podnikání Sajid Javid. Ministr uvedl, že vláda už zná řadu zájemců, jmenoval však pouze komoditní skupinu Liberty Group, jejíž zájem o britské provozy Tata Steel je všeobecně znám.

Ministr uvedl, že Tata Steel si vyhradí k nalezení kupce „rozumnou“ dobu. Společnost teprve minulý týden oznámila, že všechny své britské aktivity hodlá prodat, a dala najevo, že to chce udělat velmi rychle. Nečekané oznámení vyvolalo obavy z ohrožení zhruba 15 tisíc pracovních míst v Británii a vedlo ke kritice vlády Davida Camerona. Ministr Javid slíbil, že vláda udělá všechno pro to, aby přispěla k nalezení seriózního kupce.

Vedle Liberty Group se v médiích mluví o dalších dvou možných kupcích - německé skupině ThyssenKrupp a investiční společnosti Greybull. Tata Steel uvedla, že prodej nemá žádný pevný termín, podle BBC ale zdůraznila, že věc spěchá, aby se zabránilo „dlouhému období nejistoty“ pro zaměstnance i zákazníky.

Na Británii tvrdě dopadá krize v evropském ocelářském sektoru - ta je důsledkem nadprodukce a levného dovozu z Číny. Britské hutě mají navíc jedny z nejvyšších nákladů na energii na světě, což je důsledek série daní a poplatků na podporu obnovitelných zdrojů. Tamní firmy také musejí platit vysoké daně z nemovitostí, které jsou desetkrát vyšší než v jiných zemích EU. Jen v loňském roce zanikly v ocelářském sektoru v Británii tisíce pracovních míst.

Společnost Tata Steel je druhým největším producentem oceli v Evropě. Mezi její provozy v Británii patří i největší britská ocelárna ve waleském městě Port Talbot, jejíž prodej Tata Steel oznámila už dřív. Ocelárna byla na vrcholu v 60. letech, stále však zaměstnává na 4000 lidí.