Tatra dodá desítky podvozků pro brazilskou a tureckou armádu

Výroba ve společnosti Tatra Trucks

Výroba ve společnosti Tatra Trucks Zdroj: Pavel Otto

Tatra Force 8x8
Tatra Force 8x8
Tatra Force
Tatra Tactic
Tatra Trucks
34
Fotogalerie

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks získala zakázku na dodávku 56 kompletních podvozků do Brazílie. Dodá také 29 podvozků do Turecka. Oznámil to mluvčí Tatry Andrej Čírtek. Hodnotu zakázek automobilka neuvedla.

V případě Brazílie Tatra navázala na loňské dodávky podvozků pro vojenské aplikace. „Letos česká společnost získala zakázku na 56 kompletních podvozků ve variantách 4x4 a 6x6, což znamená navýšení o více než dvojnásobek oproti minulému roku,“ uvedl Čírtek. Brazilský partner na podvozky, které budou osazeny i motory a převodovkami značky Tatra, instaluje speciální pancéřované nástavby. „Zkompletovaná vozidla budou z části určena pro brazilskou armádu, ostatní najdou své uživatele v dalších ozbrojených silách,“ uvedl mluvčí.

Pro Brazílii jsou určena i tři vozidla modelové řady Tatra Terra s podvozkem v konfiguraci náprav 8x8, které automobilka dodá německému zákazníkovi opatřené hákovými nakladači. „V Německu dojde k instalaci speciálních nástaveb a zkompletované automobily pak budou sloužit v Jižní Americe jako nosiče pontonových mostních souprav,“ uvedl Čírtek.

U Turecka jde o první zakázku, přičemž automobilka jedná o další rozšíření. „Podvozky se stanou základem pro speciální vyprošťovací vozidla pro tureckou armádu s maximální hmotností 46 tun. U tureckého obchodního partnera budou vozidla osazena pancéřovanou kabinou a speciální nástavbou s odtahovou zadní vidlicí o nosnosti 13 tun,“ uvedl Čírtek.

Tatra Trucks má přes 1000 zaměstnanců, dalších více než 600 lidí pracuje v dceřiné firmě Tatra Metalurgie. Většinovým vlastníkem Tatry je Czechoslovak Group Michala Strnada, který skupinu převzal od svého otce Jaroslava Strnada. V loňském roce Tatra vyrobila 851 vozů, mezi něž počítá celá vozidla i podvozky. V roce 2017 to bylo 1481 vozidel. Automobilka v roce 2017 vytvořila čistý zisk 556 milionů korun, o 34,2 milionu korun vyšší než v roce 2016.