Tatra je opět blíž k návratu do Indie, první objednávky čeká už letos

Tatra v indické armádě

Tatra v indické armádě Zdroj: CC BY 2.0: Gopal Aggarwal, Wikimedia

Česká společnost Tatra Trucks by mohla zahájit dodávky náhradních dílů či podvozků vozidel Tatra do Indie do konce letošního roku. Její zástupci v indickém Béngalúru podepsali memorandum o porozumění s indickou státní společností BEML. Ta by v Indii měla vozidla montovat.

Obě strany se podle mluvčího Tatry Andreje Čírtka v memorandu zavazují spolupracovat na dodávkách náhradních dílů a komponentů do vozidel Tatra pro indické bezpečnostní složky. Obchodní ředitel Tatra Trucks Petr Rusek poznamenal, že nejde o obchodní kontrakt, ale o politicky důležitou deklaraci. Memorandum bylo podepsáno za přítomnosti českého ministra obrany Martina Stropnického.

„O kontraktech se v současné době tvrdě, ale férově jedná. Platí, že zájem je o originální náhradní díly z Kopřivnice a rozložené sady podvozků, které Indové ve svém závodě složí a postaví nástavbu dle potřeby,“ dodal Rusek.

„Kdy přivezu do Kopřivnice první indickou objednávku, o tom nechci spekulovat, ale po dvouleté cestě věřím, že cíl je na dosah,“ poznamenal Rusek a ocenil pomoc českých politiků. Tatra totiž musela v Indii bojovat s trestním stíháním bývalého akcionáře firmy, což firmu v očích Indů poškozovalo. Podle Čírtka by mohly být první dodávky ještě letos. „Tatrovka je připravena reagovat na objednávky velmi rychle,“ poznamenal.

Stropnický jednal o možných dodávkách indické armádě

Stropnický je na třídenní návštěvě Indie od středy. Kromě podpisu memoranda společnosti Tatra Trucks také otevřel stánek české společnosti Aircraft Industries a sešel se s indickým ministrem obrany. „Kromě aktuální bezpečnostní situace ve světě hovořili o možných dodávkách českých zbrojních firem indické armádě,“ sdělil mluvčí ministerstva Petr Medek. Jednání se zúčastnili také zástupci České zbrojovky a Tatra Trucks.

„Ministři diskutovali o chystaném tendru na dodávku nových zbraní pro indické vojáky a potvrdili pozici Tatry jako seriózního partnera,“ dodal Medek.

Stropnický také diskutoval se zástupci švédského ministerstva obrany o možnosti využít Centrum leteckého výcviku v Pardubicích. Mluvili také o plánovaném nákupů Gripenů indickou armádou.

Podle serverů Novinky.cz a iDnes.cz přílet Stropnického do Indie doprovázely ve středu problémy kvůli uzavřenému vzdušnému prostoru nad cílovým městem. Letadlo s ministrem tak po půlhodinovém kroužení muselo přistát ve 300 kilometrů vzdáleném městě.