Tatra v Indii bojuje o zakázky za pět miliard. Úspěch ji může postavit na nohy

Tatra

Tatra Zdroj: tatra.cz

Kopřivnická automobilka Tatra plánuje v Indii získat zakázky až ve výši pěti miliard korun. V dnešním vydání to píší Hospodářské noviny. Loni automobilka vyrobila 496 nákladních aut, což představuje meziroční pokles o 29 procent. Zadlužená Tatra nedávno změnila majitele, 15. března ji v dražbě koupila za 176 milionů korun firma Truck Development.

Podle deníku nyní indická armáda vypisuje tendr na nákup 1250 aut v hodnotě zhruba 2,5 miliardy korun a poté zřejmě vyhlásí výběrové řízení na dalších 1250 vozů. Zástupci nového vedení Tatry v současnosti s indickou stranou jednají. „Pokud se nám podaří některou z těchto zakázek získat, postaví to firmu zpátky na nohy,“ řekl nový zástupce generálního ředitele Tatry Petr Rusek.

Jméno podniku se v Indii objevilo v kauze údajného podplácení. Velitel tamní armády V. K. Singh obvinil indického lobbistu Tédžindera Singha, že mu nabídl úplatek za nákup tatrovek. Asi před rokem nařídil indický ministr obrany A. K. Antoni toto podezření prošetřit.

Lobbista podle indických médií obvinění popírá a proti spojení s možnou korupcí se loni ohradilo i vedení Tatry. „Změna majitele může Tatře otevřít dveře k obnovené spolupráci,“ řekl HN ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Ministr byl v polovině března v Indii s delegací podnikatelů, včetně Tatry. Indie je v hledáčku mnohamocných zemí.